Prezident Zeman zahájí dvoudenní návštěvu Rumunska

20.05.2014 6:50

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí dvoudenní návštěvu Rumunska. V Bukurešti bude jednat se svým protějškem Traianem Baseskem. Dá se očekávat, že se oba státníci rozhovoří o situaci na Ukrajině. Kvůli krizi v sousední zemi varuje Rumunsko opakovaně před možným návazným ruským vojenským zásahem v nedalekém Moldavsku.

Prezident Zeman zahájí dvoudenní návštěvu Rumunska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČMKOS

Postkomunistické Rumunsko patří k rozhodným zastáncům sankcí, které USA a EU kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu uvalily na Moskvu.

Bukurešť nedávno oznámila, že by v roce 2019 chtěla vstoupit do eurozóny. Přijetí společné evropské měny Českem v horizontu pěti let v jednom z projevů zmínil i Zeman. Kromě Baseska se český prezident v Rumunsku setká i s předsedou levicové vlády Victorem Pontou. Kabinet nedávno obdržel důvěru parlamentu k prosazování reforem, které mají nastartovat hospodářský růst druhé nejchudší země Evropské unie.

Zeman s sebou do Rumunska veze podnikatelskou delegaci. Své zájmy má v zemi například energetický gigant ČEZ, ve kterém má silný podíl český stát. Společnost nedávno oznámila svůj úmysl prodat část větrného parku v Rumunsku. Její energetické zařízení je přitom největším v Evropě, které stojí na pevnině a nikoli na moři. Výroba elektřiny v parku se podílí deseti procenty na celkové rumunské výrobě z obnovitelných zdrojů.

Zahraniční investoři vyjádřili znepokojení nad nedávnými škrty v pobídkách pro obnovitelné energie v Rumunsku. Některé firmy se zahraničními vlastníky přitom kvůli státní podpoře energie z obnovitelných zdrojů v Rumunsku investovaly miliardy eur. Firma ČEZ loni v Rumunsku dokončila modernizaci vodních elektráren. Do čtyř elektráren na řece Barzava firma investovala 30 milionů eur (zhruba 828 milionů korun).
Zeman bude v Rumunsku dva dny, poté na stejně dlouhou dobu zamíří do sousedního Moldavska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…