Přijde doba, kdy stařík Mádl a babička Issová natočí klip Přemluv haranta

17.06.2010 14:11

Velkou vadou navrhované reformy penzijního systému je podle týdeníku Ekonom, že pomůže fondům, ale ne seniorům. A tak bude záležet na tom, jak se potomci postarají o své rodiče.

Přijde doba, kdy stařík Mádl a babička Issová natočí klip Přemluv haranta

Z návrhů reformy důchodového systému, které minulý týden představila Bezděkova komise, vyplývá jasný závěr: kdo se neobklopí dětmi nebo majetkem, ten se státní rentou v kapse bude v penzi jen živořit. Podle Českého statistického úřadu budeme mít v roce 2050 tři miliony důchodců, dvakrát více než dnes. Počet ekonomicky aktivní populace naopak klesne z 7,3 na 5,3 milionu.

„Klíčová proto musí být prorodinná politika. Když nezajistíme, abychom nevymírali, tak se penze nevyřeší. Bohužel, taková politika něco stojí," upozorňuje dosluhující ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Důchodce si totiž nevybírá to, co si na odvodech naspořil. Naopak to, co dá eráru, plyne do kapsy lidem o generaci starším: současným důchodcům.

Rodiny s dětmi otročí pro cizí bezdětné

Dnešní děti tak jednou začnou platit penze těm, kteří žádné potomky nemají. Lidem vysoce mobilním, s nepřerušenou kariérou a vysokými příjmy. Německý křesťanský sociolog Manfred Spieker si nebere servítky a hovoří rovnou o tom, že rodiny s dětmi otročí pro cizí bezdětné.

Svým způsobem to potvrzuje i Bezděkova komise. Ta se zvýhodněním rodin s dětmi nepočítá. Naopak - s ohledem na vyšší věk dožití by se likvidovalo i jediné zvýhodnění žen vychovávajících děti - definitivně by zmizel jejich dřívější odchod do důchodu.

Málo od státu a žádný luxus od soukromých fondů

„Investice do dětí by se kromě samotných plateb měla do důchodu počítat," myslí si Otakar Hampl, zástupce sdružení YMCA - živá rodina. Zatím se bohužel počítá spíše to, co důchodci dávají svým dětem a vnoučatům. Mladé generaci to vyhovuje.

Až do doby, kdy jednou půjde sama do penze. Stát jim totiž dá jen málo a soukromé fondy žádnou luxusní penzi nezajistí. Pak možná přijde doba, kdy někdejší „facebooková" generace povstane. Třeba stařík Jiří Mádl a upracovaná babička Martha Issová natočí klip Přemluv haranta.

Související:

Bezděk: Vedle státního pilíře důchodů je třeba posílit i "spořící" nohu 

Přemluv bábu je nadsázka, ale fakta platí, hájí klip Issová 

Foto: youtube.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …