Příjmy státu z DPH byly loni vyšší, u firem naopak nižší

12.01.2014 16:12

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty (DPH) meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 miliardy Kč. Sazby DPH vzrostly od začátku loňského roku o procentní bod. Na dani z příjmu právnických osob stát naopak vybral o zhruba sedm miliard méně, necelých 121 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy.

Příjmy státu z DPH byly loni vyšší, u firem naopak nižší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů Ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem. U firemních daní do rozpočtu putovalo 81,5 miliardy korun, meziročně o 7,7 miliardy korun méně.

Na odvodech z loterií finanční úřady loni vybraly 2,1 miliardy korun. Předloni byly na základě novely zákona odvody na veřejně prospěšný účel, místní poplatek a odvod na státní dozor zrušeny a nahrazeny odvodem z loterií a jiných podobných her. V případě odvodů z loterií obce získávají 30 procent z celkových příjmů.

Na dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti finanční úřady loni získaly necelých 120 miliard korun. Meziročně to je o zhruba šest miliard více.

Kraje a obce si procentuálně pohorší

Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmu právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH od letoška až do roku 2015 kvůli zvýšení sazeb DPH a zajištění, aby peníze vybrané navíc putovaly do státního rozpočtu, dostávají obce 20,83 procenta a kraje 7,86 procenta.

Základem pro výpočet nároku obce nebo kraje je 100 procent celostátního hrubého výnosu. Výjimkou je daň z příjmu fyzických osob z podnikání, kde je základem 60 procent z celkového výnosu. U daně z příjmu právnických osob je základ snížen o daň, kdy je poplatníkem sama obec nebo kraj.

Na dani z nemovitosti, která je 100procentním příjmem obcí, finanční úřady vybraly 9,85 miliardy korun, předloni to bylo 9,5 miliardy korun.

V případě spotřebních daní, mezi které patří například daň z minerálních paliv nebo tabáku, stát vybral 143,4 miliardy korun. Jde o meziroční pokles o více než tři miliardy korun, vyplývá z údajů v pokladním plnění státního rozpočtu za loňský rok. Například část výnosu daně z minerálních paliv získává Státní fond dopravní infrastruktury.

Server Týden.cz upozornil tento týden, že loňský výběr daně z minerálních paliv činil 76,6 miliardy korun a byl tak nejnižší za posledních pět let. V roce 2012 z paliv stát získal 78,8 miliardy korun. Celní zprávě, která spotřební daně pro stát vybírá, loni meziročně klesly podle serveru i příjmy ze spotřebních daní z cigaret či piva. V obou případech byly daňové výnosy meziročně nižší o 200 milionů korun. Cigarety a tabákové výrobky tak vynesly státu 46,8 miliardy korun a pivo 4,5 miliardy korun, uvedl Týden.cz.

Průběh celostátního inkasa DPH a daně z příjmu právnických osob (DPPO) v roce 2012 a 2013 (v mld. Kč):

  DPH DPPO DPFO závislá činnost DPFO zvláštní sazba DPFO podávající přiznání odvod z loterií daň z nemovitosti
inkaso k 31. 12. 2012 278,2 128 119,8 13,2 3,3 1,3 9,54
inkaso k 31. 12. 2013 308,5 120,7 126,1 12,8 2,7 2,1 9,85

Zdroj: Finanční správa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…