Prima kšefty s Českým rozhlasem. Třeba osmdesát dva tisíc a DPH navrch za výzkum, zda lidé nakupují ve slevách

15.02.2017 21:07

Český rozhlas a s ním spřízněné agentury pro výzkum veřejného mínění mají doslova žně. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, v této veřejnoprávní instituci létají sumy v řádech milionů právě za „sociologické“ dotazy, jejichž hodnota je na první pohled velmi zvláštní. Dalším příkladem bude takzvaný bleskový výzkum, který na konci roku uskutečnila opět agentura Median.

Prima kšefty s Českým rozhlasem. Třeba osmdesát dva tisíc a DPH navrch za výzkum, zda lidé nakupují ve slevách
Foto: Karel Šanda
Popisek: René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu

„Předmětem této smlouvy je povinnost zhotovitele poskytovat objednateli následující plnění: bleskový výzkum na téma a) Slevy po Vánocích; b) Přímá volba; c) Hrozby pro příští rok.“ Za těchto několik vágně formulovaných dotazů veřejnoprávní Český rozhlas zaplatil Medianu částku 82 800 bez DPH.

Ze smlouvy, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, není patrné, kolik respondentů se má sběru dat účastnit. Není zde ani přesné znění formulací, případně ukázky z minulosti.

Štědrá náruč ředitele Českého rozhlasu Zavorala byla naší redakcí zmiňována opakovaně. Tak třeba v materiálu o tom, jak agentura Median (taktéž v prosinci 2016) měřila, kterak „posluchači poslouchají“ Rádio Wave. Na přímé dotazy ParlamentníchListů.cz, kolik celkově výzkumy stojí, odmítá tiskové oddělení této instituce dlouhodobě odpovídat.

Z veřejně dostupných zdrojů je ale patrné, že například rámcová smlouva s Medianem vyšla na dva miliony, za výzkum komunikační a programové prvky ČRo Dvojka inkasovala agentura STEM/MARK 79 000 a například Millward Brown Czech Republic, která zřejmě nedisponuje ani českou verzí svých stránek, naplnila svou kasičku částkou 123 277 korun. Za co? Udělala výzkum České děti 2016.

Tématu rozhazování veřejných prostředků a viditelné neochotě aktuálního ředitele Českého rozhlasu Zavorala komunikovat s naší redakcí se budeme věnovat podrobně i v dalších dnech.

Měříme za dva miliony. Děkuji. Median

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…