Primátor Děčína: Za pozastavení dotací ROP SZ může Ministerstvo financí

14.08.2013 9:21

Červnová povodeň způsobila v Děčíně škody za více jak 70 milionů korun. Jak zde vypadá situace nyní? Podařilo se městu najít novou pojišťovnu, která by pojistila městský majetek, a jaké opatření by primátor František Pelant (ČSSD) uvítal, aby se padesátiletá povodeň již v Děčíně neopakovala? Nedávno se také znovu rozběhl ROP SZ. Jaké důsledky mělo ale pro město jeho pozastavení a proč považuje za viníka problémů Ministerstvo financí?

Primátor Děčína: Za pozastavení dotací ROP SZ může Ministerstvo financí
Foto: oficiální stránky města
Popisek: František Pelant, primátor Děčína

Českou republiku čekají pravděpodobně již v říjnu předčasné volby. Jaký očekáváte volební výsledek sociální demokracie? Miroslav Kalousek se ale ještě ten samý den po hlasování o důvěře vládě pozastavil nad projevem prezidenta, který přednesl na podporu Rusnokovy vlády, a kdy zmínil, že v případě voleb bude jmenovat premiérem představitele vítězné strany, a nikoliv tedy předsedu. Neobáváte se tak, že v případě vítězství ČSSD dojde kroky prezidenta ke štěpení strany, na což mnozí ve vztahu k ČSSD upozorňovali již od počátku?

Ano, také si nemyslím, že takový krok je správný. Předsedou vlády by měl být předseda strany, aby byla zachována její jednota, která je pro prosazování zákonů a legislativních změn zásadní.

Červnové povodně zanechaly v Děčíně obrovské škody. Jak zde vypadá situace nyní? Nedávno děčínští radní rozdělili přes 800 set tisíc korun z povodňového konta města. Kam konkrétně šly tyto peníze? A očekáváte ještě další rozšíření konta, které je stále otevřené?

Červnová povodeň způsobila v Děčíně škody za více jak 70 milionů korun. Na majetku města to bylo více jak 45 mil. Kč. Stále ještě se nepodařilo vše, co povodeň poškodila nebo úplně zničila, opravit. Na povodňové konto přispěli nejen občané města, ale také partnerské město Přerov, Ostrava a Mariánské Lázně, Ústecký kraj poskytl dotaci 100 tis. Kč. Peníze, které zmiňujete, jsme rozdělili mezi nejvíce postižené občany, každá z vytopených rodin dostala finanční pomoc ve výši 5 až 20 tis. Kč podle míry poškození. Stále jsou uzavřena sportoviště na levém břehu Labe, škody zde byly opravdu veliké a pro jednotlivé kluby není jednoduché opravy financovat z vlastních zdrojů. Pokud by tedy ještě došlo k nějakému zásadnímu vkladu na povodňové konto města, mohli bychom případně peníze rozdělit mezi tyto kluby. O tom však musí rozhodnout rada města.

Jaké opravy na veřejném majetku budou prioritně třeba? A jak se vy osobně stavíte k úvahám o vzniku nové sportovní haly, kterou povodeň poničila? Jaké by byly náklady a má město na stavbu prostředky?

Samozřejmě nejdůležitější je opravit poškozené komunikace a mostky, evidujeme zde škody za 20 mil. Kč. Opravit co nejdříve chceme také knihovnu a turistické informační centrum, které v knihovně sídlí, sportovní halu a cyklostezky. Stavba nové sportovní haly pro kontaktní sporty je závislá na poskytnutí dotace. Děčín sám nemá na stavbu haly finanční prostředky.

Povodně v Děčíně však podle vás nemusely mít takové následky, kdyby Vltavská kaskáda postupovala správně. Co byla podle Vás hlavní chyba, které se Praha při upouštění dopustila? A co by se mělo změnit, aby na příště k podobné situaci nedošlo?

V první řadě by Děčínu a hlavně jeho levému břehu pomohla protipovodňová opatření na větší povodeň. Pravý břeh máme chráněn v některých místech až na stoletou vodu, levý pouze na dvacetiletou. Červnová povodeň byla padesátiletá, a proto levá strana města utrpěla mnohem větší škody.

V souvislosti s opakovanými povodněmi se také stává mnohý majetek nepojistitelný. Problém se týká i Děčína. Podařilo se již Děčínu najít novou pojišťovnu, která by městský majetek pojistila? A nedomníváte se, že již tehdy panovala zbytečná benevolence ze strany úřadů, které povolení vydávaly?

Pojistka města končí v září. V tuto chvíli jsme vypsali druhé kolo výběrového řízení. Svůj majetek město pojistit musí a já věřím, že se nám podaří uzavřít novou pojistnou smlouvu.

ROP Severozápad se znovu rozběhne. Stát se dohodl s kraji a Ústecký spolu s Karlovarským tak za chyby v Regionálním operačním programu Severozápad zaplatí dohromady částku 906 milionů korun namísto původně požadovaných 2,1 miliardy. Jaký dopad ale měly problémy na město? A kdo je podle vás za pochybení odpovědný a měl by tak nést odpovědnost?

Pozastavení proplácení dotací programu ROP Severozápad stojí město nemalé peníze a částka stále narůstá. Proplaceno máme pouze 56 % dotace, proplatit zbývá 167,5 mil. Kč. Město platí úrokové sazby, které nabíhají při nezaplacení splátek. Tyto peníze musíme hradit ze svého rozpočtu a tak nám samozřejmě chybí jinde. Vyhodnocení projektů provádělo Ministerstvo financí, u našich projektů nebylo zjištěno žádné pochybení, ani nedošlo ke zneužívání dotací. Za pozastavení dotací tedy podle mého názoru může Ministerstvo financí, v tuto chvíli je pro nás ale nejdůležitější urychlené rozběhnutí programu.

Jaká je úspěšnost města v čerpání dotací a jaké projekty byste v této souvislosti zmínil?

V poslední době se nám podařilo získat dotaci, díky které budou ulice města zelenější. Určitě důležitý je projekt spolupráce při řešení krizových situací na řece Labi v česko-saském příhraničí. Právě nedávné povodně ukázaly, jak je důležité mít kvalitní vybavení záchranářů. Díky projektu máme vznášedlo, které při vysoké hladině Labe může dopravit do odříznutých částí města lékařskou pomoc.

Děčín má podaný projekt na obnovu domova pro seniory. Domníváte se, že se poté, co se program opět rozběhl, podaří dotace na opravu získat?  Kolik je potřeba? A rozšířily by se tak například i kapacity domova?

Pevně věřím, že bude možné s obnovou domova pro seniory začít. Projekt už máme předschválený a máme vysoutěženého zhotovitele. Našim seniorům by se velmi zvýšila kvalita života, stávající prostory jsou zastaralé a nevyhovující. Pokoje jsou malé, chybí místnost na denní aktivity. Kapacita domova se navýší o 10 míst. Vzniknou nové společenské prostory a zázemí pro personál. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…