Přísně tajné: Hampl chtěl milion měsíčně, na Konvičku prý odešlo milionů rovnou deset

25.04.2016 15:48

EXKLUZIVNĚ ParlamentnímListům.cz se v pondělí podařilo získat dopis, který byl určený předsednictvu parlamentního hnutí Úsvit. Text evidentně vznikl na základě nočního vypovězení smlouvy mezi Úsvitem a Blokem proti islámu a jeho pisatel, prokazatelně dobře informovaný, shrnul věci, které se děly na pozadí a naznačil, jaký pravý důvod podle něj stojí za koncem shora uvedené spolupráce.

Přísně tajné: Hampl chtěl milion měsíčně, na Konvičku prý odešlo milionů rovnou deset
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička

„V posledních měsících jsem stále intenzivněji atakován požadavky členů BPI o proplácení cestovného, příspěvcích na činnost a podobné drobnosti. Problém vyeskaloval v posledním období, kdy se v hlavě Martina Konvičky narodilo to, že bychom do každého kraje přispívali pravidelně tisícovými částkami. Na proplácení některých mobilních telefonů a dalších výdajů." stojí v dopise, který má redakce k dispozici. Úplně nejvíc byl prý požadavek Petra Hampla na příspěvek na jeho kampaň ve výši 6 milionů "na činnost".

„Přeloženo do češtiny: jsou to peníze, které měly skončit jako mzdy a honoráře pana Hampla a jemu nejbližších," stojí v korespondenci. Pokud víme, že senátní a krajské volby, jichž se měl Hampl účastnit, budou za šest měsíců, rozpočítaná suma vychází na rovný milion měsíčně. Na co přesně? To prý neví ani nejvyšší členové Úsvitu. „Zavolejte panu Passerovi, prý se s nimi potkává, tak to možná bude vědět on,“ řekl lakonicky jeden z přívrženců Úsvitu, který si nepřál být jmenován. Narážel tak na Zbyňka Passera, který stal v minulosti v čele hnutí Pro Prahu.

Ani to však není nejvyšší suma. Tu prý doposud stála zejména propagace Martina Konvičky. „Přesné výpočty sdělím zítra na předsednictvu, ale už teď nás stála kampaň pana Konvičky, Hampla a dalších řádově 10 milionů. Férově musím říct, že po komunikaci s některými lidmi tento průšvih není stanovisko celého Bloku, ale pánů Hampla a Konvičky. Drtivá většina členů BPI s námi chce jít dál a je upřímně zděšena tím, co se u nich děje," stojí v dopise dále.

Hnutí Blok proti islámu v čele s Martinem Konvičkou vypovědělo smlouvu o spolupráci s politickou stranou Úsvit – Národní koalice z neděle na pondělí. Stalo se tak prý kvůli dlouhodobým názorovým rozporům. V minulých dnech ohlásil opuštění Bloku proti islámu také jeho místopředseda, sociolog Petr Hampl. Pod dnešním prohlášením je však podepsán, navzdory své avizované rezignaci.

 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…