Profesorka Dvořáková: Je otevřen prostor pro zvůli politiků

11.08.2013 21:05

Profesorka Vladimíra Dvořáková je přesvědčena, že k předčasným volbám musí dojít. Je třeba rozdat nové karty. Ani potom se prý ale nic nezmění, pokud si veřejnost a média neuvědomí, že je třeba trvat na dodržování pravidel politiky bez ohledu na to, kdo je u moci.

Profesorka Dvořáková: Je otevřen prostor pro zvůli politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Poslanci budou hlasovat o rozpuštění sněmovny. V případě, že dojde ke shodě, musí prezident Miloš Zeman vypsat termín předčasných voleb. Politické strany už se na ně začaly připravovat. Dvořáková je přesvědčena, že kampaně budou utvářeny tak, že hrozí nebezpečí pravicového, levicového nebo jiného puče. Nemusí se tak hovořit o problémech a dají se vyvolávat emoční stanoviska, říká v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz.

Ani volby nic prý ale nic nezmění, pokud nebude veřejnost tlačit na dodržování určitých principů. Nejhorší podle profesorky je, že lidé, kteří jsou za současný stav zodpovědní, nyní chtějí bránit parlamentní demokracii. Naráží tak na rétoriku TOP 09, která volá po omezení pravomoci prezidenta. Přitom to byly právě samy strany, které změnou Ústavy umožnily přímou volbu bez omezení pravomocí v Ústavě.

Je to absurdní

"Nejhorší je, že lidé, kteří jsou odpovědni za tento stav, nyní budou bránit parlamentní demokracii! Proč ji nebránili v době, kdy byla přijímána změna Ústavy a proč netlačili na úpravy pravomocí hlavy státu?" ptá se Dvořáková. "Přijde mi to absurdní," dodává.

Nicméně je prý třeba v předčasných volbách rozdat nové karty, aby se vědělo, kde je legitimita. Ale je nutné, aby veřejnost i média tlačila na dodržování pravidel bez ohledu na to, kdo bude u moci. "Proto musí společnost a novináři, nehledě na to, jestli fandí té či oné straně nebo ideologii, tlačit na politiky, aby se chovali profesionálně a aby byli postiženi za to, že se tak nechovají. Jinak se nic nezmění," říká politoložka.

Obává se ale, že v současnosti nemá česká společnost schopnost pochopit, že politici ohnuli systém, a sílu tomu čelit. "Ale tady přece chybí elementární zásady právního státu, dodržování Ústavy, její jednoznačná interpretace – je tady rozloženo celkové vnímání těchto zásad a je vytvořen neuvěřitelný prostor pro zvůli politiků," upozorňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…