Prosekali se sekyrami do školy! „Přiměřený zásah, profesionální,“ chválí se vláda Španělska. Nové informace o masakru, další VIDEA

01.10.2017 21:32

Na severovýchodě Španělska v Katalánsku dnes probíhalo referendum o nezávislosti. Od rána je jasné, že hlasování provázejí střety občanů s policisty, kteří brání lidem hlasovat, protože referendum odsoudila jak centrální vláda v Madridu, tak španělský ústavní soud. Stále víc se však ukazuje, že policie nejednala s občany Katalánska právě v rukavičkách. Britský server The Guardian tvrdí, že během protestů bylo zraněno na sedm stovek lidí.

Prosekali se sekyrami do školy! „Přiměřený zásah, profesionální,“ chválí se vláda Španělska. Nové informace o masakru, další VIDEA
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Levicová starostka Barcelony – srdce Katalánska – Ada Colau volá po odstoupení pravicového premiéra centrální vlády Mariana Rajoye. Starostka města totiž považuje za absolutně nepřijatelné to, jak se policie chovala ke katalánským občanům, kteří chtěli vyjádřit svou vůli v referendu o nezávislosti regionu. Zatímco ještě dopoledne se mluvilo o střetech voličů s policií a o desítkách zraněných, odpoledne Česká televize informovala o třech stovkách zraněných. Server britského deníku The Guardian dokonce tvrdí, že ve střetech voličů s policií bylo zraněno víc než 700 lidí.

Anketa

Měli by Katalánci mít možnost vyjádřit se v referendu k případnému rozchodu se Španělskem?

98%
2%
hlasovalo: 5043 lidí

„Katalánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v nemocnicích a klinikách bylo ošetřeno 761 osob, z nichž dvě byly vážně zraněny. Podle ministerstva bylo 335 lidí zraněno v Barceloně, 187 v Gironě, 111 v Lleide, 55 v Terres de l’Ebre, 46 v centrální Katalánii a 26 v Tarragoně,“ píše server.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Podle španělského ministerstva vnitra bylo zraněno také 12 policistů.

Enric Millo, nejvyšší představitel španělské vlády v regionu, vyjevil názor, že policie se chovala „profesionálně“, když vykonávala soudní rozhodnutí. Tento postoj sdílí i španělská vicepremiérka Soraya Sáenz de Santamarí, podle které policie zůstala pevná, profesionální a přiměřená tváří v tvář „naprosté nezodpovědnosti“ katalánské vlády.

Když už voliči přece jen hlasovali, policie mnohdy odstřihla hlasovací místnosti od internetu, což notně zkomplikovalo sčítání hlasů.

Premiér lokální katalánské vlády Carles Puigdemont k dnešnímu dění v Katalánsku řekl, že „policejní brutalita navždy zahanbuje španělský stát“. Barcelonská starostka Ada Colau vyzvala jak k ukončení policejních akcí v Katalánsku, tak k odchodu současného španělského premiéra Rajoye z funkce. Předchozí premiér lokální katalánské vlády Artur Mas „autoritářského Rajoye“ také vyzval k vyvedení osobní odpovědnosti za to, co se dnes v Barceloně stalo. Neumí si představit, že by Katalánsko nadále stálo po boku státu, který používá policejní brutalitu v takovémto rozsahu.  

Do jedné volební místnosti se policisté dobývali sekyrkami. Centrální vláda v Madridu však tvrdí, že se situaci kolem ilegálního referenda podařilo vyřešit. Centrální vláda má tento názor i navzdory tomu, že před gumovými projektily policistů musely dnes utíkat celé rodiny i s dětmi, které se rozhodly přece jen referenda zúčastnit.

Již zmíněný Puigdemont v referendu přece jen odvolil, ačkoli policie vtrhla do jeho volební místnosti. Premiér Katalánska ale stihl odvolit s tím, že se dnes rozhoduje o osudu Katalánska. Podobně to viděla i celá řada dalších lidí, kteří hlasovali. „Nechci žít ve fašistickém státě,“ řekl jeden z voličů.

Devětaosmdesátiletý Joaquín Pons se k hlasovacím urnám také dostavil a byl hlasováním dojat. Vyjádřil sice názor, že by bylo lepší, kdyby Katalánsko zůstalo součástí Španělska, ale to, co dělá centrální vláda v Madridu, to fakticky znemožňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…