Proti Léblovi coby náměstkovi pro sport brojí sportovní spolky

28.01.2014 15:46

Bývalý šéf volejbalového svazu Antonín Lébl měl ve svazu i ve svém podnikání problémy kvůli neprůhlednému hospodaření, neměl by být náměstkem ministra školství pro sport. S tímto prohlášením dnes nezávisle na sobě přišel Český volejbalový svaz (ČVS) a Česká obec sokolská. Lébla coby náměstka navrhlo budoucímu ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) hnutí ANO.

Proti Léblovi coby náměstkovi pro sport brojí sportovní spolky
Foto: Archiv
Popisek: Zimní brusle, ilustrační foto

Volejbalový svaz podal v minulosti na svého bývalého šéfa žalobu za nezákonné obohacování v řádu milionů korun. Nezávislý audit prý totiž zjistil, že Léblovo hospodaření bylo neprůhledné, za jeho vedení byla například skartována účetní dokumentace.

„Pan Lébl vedl s ČVS v letech 2010-2014 nejméně deset soudních sporů. První dva spory Antonín Lébl již pravomocně prohrál, v dalších nebylo dosud pravomocně rozhodnuto," uvedl svaz. Obávají se proto, že by Lébl mohl coby náměstek pro sport zneužít své kompetence.

Proti Léblovi jsou i sokolové

Za nepřijatelný střet zájmů označili možné angažmá Lébla na Ministerstvu školství i sokolové, kteří s ním také vedou soudní spor. S Léblovou Agenturou Leman totiž uzavřeli smlouvu na zajištění mediální kampaně ke 150.výročí založení Sokola a XV. všesokolského sletu v roce 2012. „Agentura Leman nesplnila své závazky plynoucí z uzavřené smlouvy, odmítla je splnit a pomocí nejrůznějších právních obstrukcí plnění stále odkládá. Do dnešního dne nebyly tyto závazky vyrovnány," uvedl sokolský svaz.

„Já mám pocit, že sportovci si myslí, že peníze na sport bude rozdělovat náměstek," reagoval na obavy svazů kandidát na ministra Chládek. Náměstek pro sport prý bude pod dohledem náměstka pro ekonomiku a hlavní rozhodování bude na ministrovi. Chládek přitom už dříve deklaroval, že pozici náměstka pro sport chce konzultovat s odbornou veřejností. Český olympijský výbor mu schválil kandidáta ČSSD, pražského zastupitele Petra Hulinského. Proti Hulinskému se ale zase vyslovil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Mluví se i o olympijském vítězi Robertu Změlíkovi. Chládek nyní návrhy na náměstky konzultuje se stranami i odborníky. Definitivně rozhodne až po svém jmenování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…