Protikorupční policie zasahuje na několika radnicích po celé republice

30.09.2014 12:50

Protikorupční policie v úterý od rána zasahuje na desítkách míst po celém Česku. Podle žalobce Petra Šeredy jde o celkem 40 prohlídek. Policisté jsou například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně. Policejní akce se týká také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci. Policisté zasahují i v sídle olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík, bratr senátora Martina Tesaříka (ČSSD). U majitelů firmy Tesco SW policisté podle informací ČTK provedli domovní prohlídku.

Protikorupční policie zasahuje na několika radnicích po celé republice
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Probíhají úkony trestního řízení na území celé republiky," řekl ČTK Šereda. Podle něj nebyl dosud nikdo obviněn. „Jsou to úkony trestního řízení, které nejsou spojeny s obviněním žádné osoby. Jde o zajištění dokumentů a důkazního materiálu, který se bude dále vyhodnocovat," uvedl. Dodal, že ve fázi prověřování nebude vrchní státní zastupitelství případ nyní více komentovat.

Mluvčí společnost Tesco SW Tomáš Jelínek ČTK řekl, že policisté přišli do sídla firmy brzy ráno a zároveň provedli domovní prohlídku u spolumajitelů společnosti. Podle obchodního rejstříku firmu kontrolují Josef Tesařík a jeho dva synové. Firma SW se specializuje na vývoj, výrobu a implementaci software a poskytování služeb v oblasti informačních technologií. Mezi její produkty patří i monitoring strukturálních fondů.

Policie se zajímá o běžící i chystané projekty dotované z Integrovaného operačního programu - IT služby

Mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá ČTK řekla, že policie si vyžádala dokumentaci k běžícím a chystaným projektům dotovaným z Integrovaného operačního programu. „Vedení města si není vědomo žádného pochybení, které by souviselo s čerpáním dotačních prostředků z tohoto programu. V současnosti navíc není vůbec zřejmé, zda se jedná o prověřování aktů v rámci magistrátu, nebo v rámci centrálních orgánů státní správy," uvedla.

Integrovaný operační program spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj. Podle mluvčí rezortu Radky Burketové však v budově ministerstva policisté nezasahují. „Nemám k tomu žádné zprávy," dodala Burketová.

Podle MF Dnes jde policii o projekty spojené s výzvou 09 Integrovaného operačního programu, kterou v roce 2010 vypsalo Ministerstvo vnitra. „Zjednodušeně řečeno šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic, například formulářů," uvedl server iDnes.cz. Dotace byla určena pouze pro statutární města, rozdělovala se mezi ně zhruba miliarda korun z ecropských fondů.

V úterý ráno policie přišla také na magistrát v Olomouci

Několik policistů, uniformovaných i v civilu, je na odboru informatiky v nové budově olomouckého magistrátu v Hynaisově ulici. Policisté jsou podle informací ČTK také na radnici v Přerově. Zásah policistů z ÚOKFK v Olomouci potvrdil jeho mluvčí Jaroslav Ibehej. „Provádíme zde od rána úkony trestního řízení, které dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci," řekl ČTK Ibehej.

Pracovník olomouckého magistrátu, který si nepřál být jmenován, ČTK řekl, že policisté do radniční budovy přišli hned ráno a zaměřili se zejména na pracovníky IT oddělení, které odstavili od počítačových systémů.

Ve Zlíně podle mluvčího tamní radnice Zdeňka Dvořáka prověřují policisté zakázky z oblasti výpočetních technologií od roku 2009. „Kriminalisté se zajímají o některé dokumenty, které jim magistrát obratem poskytnul. Policisté u nás stráví zřejmě celé dopoledne. Nikdo nebyl obviněn, ani nebylo zahájeno trestní řízení, jedná se o prověřování a zajištění dokumentů," uvedl Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…