Protikorupčník dostal od Janečka sto tisíc. Chce z nich rozdávat jiným, pokud začnou mluvit

16.12.2014 18:41

Leo Steiner z Ústeckého kraje je známý především upozorňováním a rozkrýváním korupce a machinací u projektů z ROP Severozápad. Letos sice neuspěl v senátních volbách za Lounsko, těšit se ovšem aktuálně může z něčeho jiného. Stal se jedním ze dvou letošních držitelů Ceny za odvahu, kterou uděluje Nadační fond proti korupci, zřízený miliardářem Karlem Janečkem. K ocenění náleží i finanční odměna.

Protikorupčník dostal od Janečka sto tisíc. Chce z nich rozdávat jiným, pokud začnou mluvit
Foto: tan
Popisek: Exúředník dotačního úřadu Severozápad Leo Steiner

Od Karla Janečka převzal Leo Steiner šek na 100 tisíc korun jako peněžní Cenu odvahy. Jako satisfakci či sanaci materiálních ztrát, které mu angažování v protikorupčních aktivitách přineslo, to úplně nevnímá. „Určitě to není pro mne odškodné - ačkoliv v jiných případech tomu tak může být, ale investice do dalších aktivit, jako například prohánění ´kmotromafie´ nebo vymáhání způsobené škody,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Myslí tím například přípravy krajského referenda „Platit musí viníci“, které inicioval a jež jsou nyní pozastavené vzhledem k tomu, že se Ústecký kraj připojil jako poškozený k trestnímu řízení ve věci rozkradených eurodotací ROP Severozápad. „Rozhodně se jedná o drahý ´koníček´, který byl velmi malým zlomkem sanován tímto krásným a milým darem,“ dodal ještě.

Na penězích nelpí, podělí se

ParlamentnímListům.cz rovněž řekl, že je ochoten část financí ze stotisícové sumy darovat jiným, kteří prokazatelně k rozuzlení celé kauzy přispějí. „Pokud by někdo pomohl s těmito aktivitami, tak se rád o tento dar rozdělím. Stále platí, že pánové Šulc, Fišera, Oulický, Pánik, Novotný, Komínek, či dámy Vaňhová nebo Kuszniruková v síti spravedlnosti úspěšně utíkají a někteří jsou stále ve významných veřejných funkcích,“ zdůraznil. Například zmíněná exhejtmanka Jana Vaňhová je dnes náměstkyní hejtmana Ústeckého kraje.

Kauza, v níž někteří již byli obviněni či probíhají soudy, začala tím, že se Leo Steiner snažil napravit pověst Úřadu Regionálního operačního programu Severozápad, v němž pracoval jako ředitel odboru řízení programu. Brzy však poznal, že celý program byl od počátku nastaven tak, aby tyto peníze mohly být nelegitimně vyvedeny. V rámci tohoto programu mělo být během 7 let rozděleno 19 miliard. Rozkradeno, řečeno Leo Steinerem - celý ROP Severozápad byl jeden velký tunel. Jako člen monitorovacího výboru, který měl hlídat rozdělování dotací, vystoupil se svým zjištěním o neuvěřitelném systémovém mafiánském rozkrádání eurodotací, čímž roztočil kolotoč vyšetřování, mediálních prohlášení a výhrůžek.

„Jsem rád, že se nám již počtvrté podařilo ocenit osobnosti, které se nebály jít s kůží na trh a oznámily korupci nebo upozornily na machinace s veřejnými prostředky. Odvaha těchto lidí je pro nás všechny inspirací,“ okomentoval předání Cen za odvahu Karel Janeček, jeden ze zakladatelů a předseda správní rady fondu. Steiner měl kvůli své angažovanosti mimo jiné problémy v zaměstnání. Musel například opustit Oblastní charitu Most.

V září u Krajského soudu v Ústí nad Labem proběhlo hlavní líčení v kauze údajných machinací s dotacemi ROP Severozápad, k čemuž Steinerova aktivita přispěla. Obžaloba viní osm lidí, mimo jiné tři bývalé ředitele úřadu Petra Kušnierze, Pavla Markvarta a Petra Vráblíka, nebo někdejšího náměstka hejtmanky Pavla Koudu. Měli ovlivnit projekty za více než 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad skutečně proplatil.

Hříšníkům odpustím, pokud… Pozor na cestu do pekel

Na dotaz, na co by rád ještě měl dost odvahy, Leo Steiner ParlamentnímListům.cz odpověděl: „Ve vztahu ke kauze bych si moc přál, pokud jde o viníky, aby se rozmluvili. Poté jim poděkuji a odpustím. V obecné rovině - není nikdy dokonáno a všude a vždy bude třeba odvahy... Vždyť to začalo tím, že rodiče měli odvahu nás přivést na svět.“

Je si vědom, že ani po aktuálních komunálních volbách zřejmě na všech radnicích nedojde k plné transparentnosti přerozdělování veřejných financí. „O demokracii, ale i společnost, stejně jako o sebe, musíme neustále ´pečovat´. Občas se chybička vloudí, ale když nesledujeme a nepečujeme, tak je to chyba na chybu a cesta do pekel,“ řekl na závěr.

Životopis Severočecha Leo Steinera je možné přečíst ZDE.

Janečkův fond už rozdal statečným miliony

Nadační fond proti korupci uděluje Ceny za odvahu každoročně. Nositeli se stávají lidé, kteří se nebáli upozornit na korupci bez ohledu na osobní následky. Vedle Leo Steinera, který upozornil na machinace v Regionálním operačním programu Severozápad, je to letos František Mráček, který poukázal na nestandardní praktiky při hospodaření s prostředky Středočeského kraje.

Ceny za odvahu v minulosti získali Libor Michálek (kauza korupce ve Státním fondu životního prostředí), Ondřej Závodský (podezřelé smlouvy v Zařízení služeb Ministerstva vnitra), Renata Horáková (korupce na znojemské radnici), Jakub Klouzal (předražování zakázek v oblasti informačních technologií na MZV), Věra Ježková (pravděpodobně zmařená investice polostátního podniku ČEZ), Martin Konečný (nestandardní prezidentské milosti Václava Klause), Jiří Chytil (kauza Opencard) a Vladimír Sitta ml. (kauza DPP). Nadační fond rozdělil doposud mezi oznamovatele více jak 2 000 000 korun.

Nadační fond proti korupci je nezávislou iniciativou lidí, kteří zásadně nesouhlasí s tím, do jaké míry korupční jednání infiltrovalo celou státní správu. Jeho cílem je podpora a přispívání k budování etických hodnot v demokratické společnosti, podpora odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…