VZP se přepočítala, aneb neschopnost jednat v zájmu klientů

02.10.2014 20:12

V souvislosti s léčením malého Ashiy v pražském Protonovém centru se největší české zdravotní pojišťovně stala velice nemilá věc. Tedy vlastně ne VZP, ale jejím pojištěncům. Představitelé VZP nejdříve popírali samotnou existenci smlouvy, pak tvrdili, že léčba je experimentální, příliš drahá, léčení v Mnichově je levnější a dokonce s pomocí spřátelených „odborníků“ došli dle velice spekulativních analýz k závěru, že léčba je v Česku vhodná jen pro 26 pacientů ročně.

VZP se přepočítala, aneb neschopnost jednat v zájmu klientů
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Nyní se ukazuje, že smlouva určitě existuje, z hlediska světových cen mohla být velice výhodná pro VZP,  léčba je již vyzkoušená a tomu, že neexistuje „dostatek“ důkazů o prospěšnosti léčby se lze jenom pousmát. Existují jednoznačné fyzikální předpoklady, navíc potvrzované dostupnými daty. A fyzika je na rozdíl od politiky naprosto exaktní věda.
 
Při porovnávání cen mezi pražským a mnichovským centrem VZP prokázala velkou míru statistické ekvilibristiky. Do mnichovských cen zřejmě „náhodou“ nezahrnula náklady, která proplácela za ubytování, stravu, tlumočníka, cestování atd. a ve srovnání průměrných cen za samotnou léčbu opět opomněla zdůraznit, že v Mnichově se léčili víceméně jen dospělí pacienti, u kterých náklady nejsou tak vysoké. A pokud VZP uvádí, kolika pacientům v pražském protonovém centru  léčbu zaplatila, taktéž zřejmě  „náhodou” nemluví o tom, že léčbu proplácela až zpětně, kdy si jejich klient nejprve léčbu zaplatil ze svého a následně vymohl částku na VZP. Ten kdo si to nemohl dovolit, měl prostě smůlu.
 
Dále se ukazuje, že pražské centrum je oproti desetiletému mnichovskému a dalším, použivajících starší techniku léčby pasivním svazkem, opravdu špičkově vybaveno a tvrzení PTC, že je nejmodernějším centrem v Evropě nejsou jen slova, ale realita. Teď asi VZP počká až se postaví další centra v Evropě, aby mohla tvrdit, že pražské centrum nejmodernější není. Nebude to dlouho trvat, protože stavební boom v oblasti protonových center v Evropě je již v plném proudu.       
 
V problému je nyní VZP (tedy hlavně její pojištěnci) proto, že v euforii po vyhrané arbitráži (spíše ve skutečnosti odložené, protože spor pokračuje u obecného soudu a PTC si nyní v klidu na rozhodnutí počká) se její představitelé snažili PTC  zahnat do kouta a navrhovali stále absurdnější podmínky smlouvy. Ukolébala je asi vlastní mediální komunikace o tom, že PTC je ve finančních problémech, musí splácet úvěr, nemá pacienty a smlouva s VZP je jediná záchrana. Zřejmě proto předseda správní rady Běhounek hřímal do médií:“ Nechtěli jste 100 miliónů, dostanete 50“. Podle vyjádření PTC by se podle tohoto návrhu dostalo k léčbě méně pojištěnců VZP než v letošním roce, jelikož s podpisem smlouvy, pokud by nemocný pacient žádal o indikaci komplexní centrum a to by mu léčbu i přes jednoznačný benefit léčby neschválilo,  neměl by dle platné legislativy ani možnost si léčbu zaplatit sám. Podle Prof. MUDr. Jozefa Rosiny, PhD., děkana Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze, by tato suma ale nestačila ani pro všechny dětské pacienty. 
 
Běžné politická praktika nechat někoho vyhladovět, jak se prezentovalo v kuloárech, a potom se podělit o medvěda, ale strýčkovi tentokrát nevyšla. Protonové centrum se nikdy nespoléhalo jen na smlouvu s VZP a intenzivně vyjednávalo o léčbě i se zahraničními partnery. Počet pacientů byl již letos v létě tak vysoký, že centrum muselo začít připravovat druhou směnu, což je po prvním roce provozu neobvyklé. Dynamika růstu počtu pacientů se ještě zvýšila poté, když se Brett King, otec malého britského chlapce rozhodl jednat a neponechat nic náhodě. Mediální dosah jeho činu je dostatečně známý. To samozřejmě zjednodušilo a urychlilo i další jednání se všemi zahraničními zájemci o kapacitu pražského protonového centra. Ta však není nekonečná a může se stát, že pokud české zdravotní pojišťovny rychle nezareagují, budou muset na uvolnění kapacity pro léčbu jejich pojištěnců čekat.
 
Tak jako Češi musí čekat na volné místo v Mnichově. Ze zdrojů ve VZP víme, že ředitel Kabátek obdržel od PTC dopis, ve kterém je na tuto skutečnost upozorněn. Nyní si tedy počkáme, jak se zachová správní rada. Držet stávající linii není možné (i když člověk u politiků nikdy neví), protože lidé si obrázek o situaci udělali sami a jaký se dá soudit z prudce zvýšeného počtu českých zájemců o léčbu. Ve hře je i možnost obrácení rolí, tedy že nyní VZP bude trvat na dodržení Smlouvy z roku 2006. Znovu jsme svědky neschopnosti státu a volených politiků jednat v zájmu svých občanů. Kdo nyní formálně vede správní radu VZP můžete nalézt na stránkách pojišťovny. Kdo ji vede doopravdy se tam však nedovíte.
 
VZP se v průběhu akce Ashya zmohla jen na publikování dvou článků okopírovaných z webu s výmluvnými názvy Protonová hyena a Nemocné dítě, protonové centrum a manipulace veřejností. O tom jaké neuvěřitelné globální reklamy se dostalo i motolské nemocnici v souvislosti s léčbou britského chlapce a jaký benefit by z existence pražského protonového centra a léčby zahraničních pacientů mohla mít ostatní zdravotnická zařízení se na stránkách VZP nedočtete. 
 
 
Jinak se k tomu postavila obdoba VZP, britská národní zdravotní pojišťovna NHS. Nehledala žádné výmluvy, žádnou pomoc odborníků zpochybňujících protonovou léčbu a léčbu Ashyi v Praze uhradí v plné výši. Do budoucna se bude britských dětí léčit v Praze jistě mnohem více. A co naše děti? Mnichov? Ten ale není pro většinu dětí vhodně vybaven. Nebo rozhodnou až další volby? To může být trochu pozdě, zvlášť když jste Vy nebo vaše dítě nemocní už dnes. Ministr zdravotnictví Němeček letos na jaře vytvořil jakousi „Protonovou komisi“ (bez zástupců PTC) a údajně se chystá zahrnout okleštěnou protonovou léčbu do úhradové vyhlášky. Nicméně v květnu letošního roku byla protonová léčba z tohoto jednání  na poslední chvíli vyloučena. Zřejmě se jen pan ministr snaží zachytit mediální vlny na poslední chvíli. Možná Protonová komise plánuje výstavbu Státního Protonového centra. Pokud bychom vzali v úvahu stejný koeficient předražení jako u ministrova CyberKnifu, tak by Státní Protonové centrum stálo přes deset miliard a výstavba by se táhla podobně jako výstavba Temelína.
 
Pokud se někdo chce přesvědčit, jak staví stát, může začít návštěvou protonového centra na Slovensku v Ružomberku, kde už více než  5 let uvidí pouze sarkofág. Příkladem státní zdravotní péče by měly být země  podobné co do počtu obyvatel České republice. Vlády  Švédska a Holandska jasně stanovily počty pacientů a indikace, které po spuštění svých národních protonových center hodlají léčit a hradit. V případě Holandska překračuje tento počet jen v první fázi 2 000 nemocných. V Čechách je veřejnost informována , že je to vhodné pro desítky pacientů. Jsou pro to dvě vysvětlení „ máme zdravý styl  života a rakovina není společenský problém nebo je veřejnost (záměrně?) mylně informována“.
 
Historie se však jen opakuje. Někteří lidé věděli mnohem dříve než ostatní, že Země obíhá kolem Slunce a ne naopak. Politicky to však neprošlo.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla