Provalený ředitel Ludvík: Ne, v Motole nikdo nemá přednost

03.02.2011 7:12

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík v rozhovoru pro MF Dnes vysvětlil, jaká privilegia mají prominentní pacienti, takzvaní kulichové. Prý nemají přednost před normálními pacienty, pouze mají výhodu známých mezi lékaři.

Provalený ředitel Ludvík: Ne, v Motole nikdo nemá přednost

Podle Ludvíka nejde o korupčně-klientelistický systém. Kulich je prý terminus technicus, který se používá pro to, „když je někdo něčí známý". Uvedl příklad člověka, kterému se nedostala péče v jiných nemocnicích. Ten pak přijde například za známým Ludvíkem, aby mu dohodil doktora v Motole. Spokojený pacient pak dělá dobré jméno nemocnici.

Někdo vám zavolá a pošle pacienta

Během přednášky, jejíž záznam byl zveřejněný na YouTube, říká Ludvík svým zaměstnancům: „A to je ten systém kulichů, kdy vám Karin nebo někdo z mýho sekretariátu volá a posílá vám ty lidi a vy jste je schopní velmi dobře odpravit a velmi dobře se k nim chováte. A já velmi prosím, abyste si uvědomili, že přes tyhle lidi ty peníze opravdu dostaneme."

„Neexistuje prioritní péče. Já říkám jenom to, že ty lidi umím poslat na ta správná oddělení," vysvětluje Ludvík v rozhovoru. Nikdo z pacientů, byť se třeba jedná o „kulichy", prý nemá přednost.

Ludvík považuje nahrávku na YouTube za účelově sestříhaný záznam jeho přednášky na výjezdním zasedání managementu nemocnice Motol.

Heger podporuje Motol. V minulosti měl ale výhrady

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se za Ludvíka postavil. „Pan Ludvík je dlouhá léta ředitelem Fakultní nemocnice Motol a vyvedl ji z těžkých ztrát. Nemocnice funguje z našeho pohledu dobře. Co je to na tom vidu, to já nevím," řekl Heger.

Jestliže ředitel získává peníze, není to podle Hegera na odstoupení. Až skončí kauza lékařů Děkujeme, odcházíme, chce se ministr zaměřit na fungování nemocnic.

„Já jsem to kritizoval šest let zpátky, když se plánovala šestimiliardová dostavba Motola, a tehdy ve správní radě seděla řada politiků. Investice byly rozdělovány méně racionálně a víc politicky. Ale to už je doba dávno minulá. A od té doby už Motol funguje standardně," tvrdí Heger.

Související:

Jurinová se mě snažila zničit, tvrdí Ludvík 

Ředitel Motola moc mluvil. Julínek se směje. Hulinský chce vysvětlení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…