Průměrný plat lékaře byl loni 50 tisíc. A ještě stoupne

02.08.2011 6:12

Průměrný plat lékařů činí asi 50 tisíc korun. Sestry a porodní asistentky mají 27 tisíc. V státních zařízeních berou všichni průměrně víc než v soukromých nemocnicích.

Průměrný plat lékaře byl loni 50 tisíc. A ještě stoupne

Plat rostl loni více sestrám, o necelých pět procent. Lékařům přibyla asi 3 procenta, což je v praxi asi 1500 korun. Díky akci Děkujeme, odcházíme se měl od března lékařům zvednout plat o 5 až 8 tisíc.

"Podle memoranda můžeme očekávat, že se v letošním roce příjem zvedne o deset procent. Problém je ale s rokem příštím, protože vláda bohužel neučinila nic pro to, aby to bylo ekonomicky možné. Koncem letošního roku proto očekávám poměrně výbušnou situaci, až zdravotníci zjistí, že memorandum není možné splnit," řekl pro iDnes.cz šéf České lékařské komory Milan Kubek.

SLEDOVALI JSME TÉMA Exodus lékařů

Lékaři maji dvakrát víc než sestry 

V zařízeních ministerstva zdravotnictví, krajů, obcí a měst brali loni lékaři a zubaři 50 235 korun. "Celkový průměrný měsíční plat lékařů a zubních lékařů je přibližně dvakrát vyšší ve srovnání s průměrným platem všeobecných sester a porodních asistentek i s platem zaměstnanců ve zdravotnictví celkem," doplnila pro iDnes.cz Eliška Mašková z ÚZIS, která zprávu vypracovala.

Zveřejněný průměrný měsíční plat zdravotníků podle statistiků zahrnuje i osobní příplatek, odměny, pracovní pohotovost, ostatní příplatky a práci přesčas, což je asi deset procent mzdy.

Čtěte více:

Posilujete práva pacientů, ale co lékaři? ptal se chirurg Hegera

ČRo: Lékaři budou za neprávem účtované poplatky platit až milión

Heger: Vyšší poplatky? Lidé by povstali

Zdravotní reformě řekli poslanci ano. Mění poplatky a stanovuje standard  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…