Průzkum CVVM: Většina Čechů si myslí, že v případě napadení by se naše země neubránila

12.02.2015 16:13

Drtivá většina lidí (89 procent) souhlasí s názorem, že suverenitu České republiky je třeba za každou cenu bránit. Současně si ale tři pětiny Čechů myslí, že je zbytečné uvažovat o obraně, protože o tak malé zemi stejně rozhodují velmoci. Lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že podle názoru 64 procent dotázaných by se Česko případnému napadení stejně neubránilo.

Průzkum CVVM: Většina Čechů si myslí, že v případě napadení by se naše země neubránila
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

"Mínění veřejnosti je v tomto případě poměrně rozporuplné," uvedli autoři výzkumu.

Náklady na obranu zbytečně zatěžují státní rozpočet, myslí si 45 procent respondentů, zatímco 47 procent lidí s takovým názorem nesouhlasí. Společnost je rozdělena do dvou skoro stejně početných táborů i v názoru na úroveň české armády - podle 43 procent je na úrovni vojsk západních zemí, zatímco 42 procent si myslí opak.

Většina lidí je spokojena s naším členstvím v NATO

CVVM zjišťoval i názory veřejnosti na Severoatlantickou alianci. S členstvím České republiky v NATO je nyní spokojeno 58 procent lidí, čtvrtina dotázaných je nespokojena a zhruba pětina neví. Ve srovnáním s loňským lednem se podíl spokojených skoro nezměnil, zato o pět procentních bodů vzrostl počet lidí, kterým se účast Česka ve vojenské alianci nezamlouvá.

Přesně polovina populace souhlasí s názorem, že členství v NATO je formou podřízenosti se cizím mocnostem, zatímco 45 procent oslovených vnímá alianci jako záruku nezávislosti země. Ve společnosti mírně převyšuje názor, že začlenění do NATO zajišťuje zemi mír a bezpečnost. O něco méně lidí si ale myslí, že se tím zvyšuje nebezpečí vtažení do vojenského konfliktu. Podle 69 procent Čechů členství v NATO zvyšuje stabilitu a mír v Evropě, zatímco čtvrtina lidí si myslí, že zapojení do tohoto paktu naopak zvyšuje napětí a nejistotu na kontinentu.

Celé znění tiskové zprávy CVVM najdete zde

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…