Průzkum: Fandíme vám, odboráři. Ale neblokujte silnice

12.06.2011 15:32

Téměř tři pětiny Čechů a Češek souhlasí se stávkou v městské dopravě a na železnici, kterou nyní chystají na protest proti vládním reformám odbory. Zhruba stejný počet lidí je ale proti zablokování silnic a hlavních tahů v metropoli. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C, který si nechala vypracovat Česká televize. Zapojilo se do něj 10. a 11. června 692 lidí. Čtvrtina dotázaných by aktivně šla i do generální stávky.

Průzkum: Fandíme vám, odboráři. Ale neblokujte silnice

Pro polovinu lidí jsou chystané vládní reformy naprosto nepřijatelná a stávka prostě být musí. Téměř čtvrtině dotázaných se reformní záměry kabinetu sice také nelíbí, ale se stávkou nesouhlasí. Zhruba 18 procent lidí zas reformy přijímá, ale má pochopení i pro stávkující. Každý 12. člověk je naprosto proti stávce.

Se zastavením práce na železnici a v městské dopravě celkově souhlasí 58 procent lidí, zbytek je proti. Dvě pětiny dotázaných se kloní k blokádě hlavních silnic a tahů v metropoli. Šedesát procent s nimi nesouhlasí. Závažné problémy by stávka způsobila prý 15 procentům dotázaných. Potíže by byly únosné podle 29 procent lidí. Celkem 56 procent oslovených tvrdí, že by se jich stávka vůbec nedotkla.

SLEDUJEME téma stávka

Lidé ze stávky viní neústupnou vládu

Podle 53 procent lidí může za to, že se nepodařilo dosáhnout toho, aby odbory od stávky ustoupily, spíš vláda. Není prý ochotná ustoupit. Každý devátý člověk je naopak přesvědčený o tom, že vinu na tom mají odbory a jejich neústupnost. Obě strany mají stejný podíl na nynější situaci podle 29 procent lidí. Sedm procent dotázaných se v dění nevyzná.

Tři pětiny lidí se domnívají, že kabinet ale ani po stávce své reformy neupraví. Zhruba 16 procent dotázaných míní, že ministři ustoupí a návrhy změní. Téměř čtvrtina si myslí, že se kabinet rozpadne, takže žádné reformy nebudou.

Češi připouštějí i generální stávku

Pozdější odchod do penze podporuje jen každý desátý Čech či Češka. Pro zvyšování plateb od pacientů je 15 procent dotázaných. Zrušení zdanění zaměstnaneckých benefitů má podporu 30 procent lidí, možnost převést část odvodů ze státního důchodového systému do vlastního spoření u fondů 17 procent a zvýšení DPH devíti procent dotázaných. Žádný z těchto návrhů nepodporuje 54 procent lidí.

Ke generální stávce jako k důraznějšímu protestu proti reformám se nyní kloní víc lidí než loni v prosinci. Zatímco teď by se do ní zapojilo 26 procent lidí, tehdy to bylo 12 procent. Nepodpořilo by ji a nešlo by do ní nyní 28 procent dotázaných, loni koncem roku jich bylo 38 procent.

Čtěte také:

Stávka bude ve čtvrtek. A s ní živelné blokády, hrozí odbory 

Hudeček (TOP 09): Plánovaná stávka odborů zkomplikuje život všem občanům 

Lidé hodnotili vládu. Půl procenta je jich nadšeno 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…