Průzkum: Voliči pravice nejvíce litují, že je přímá volba prezidenta

23.09.2013 14:04

Skoro 80 procent lidí považuje přímou volbu i s odstupem za dobré rozhodnutí. Ukázal to průzkum společnosti STEM. Zároveň odhalil, že pokud někdo nejvíce lituje přímé volby, jsou to voliči TOP 09.

Průzkum: Voliči pravice nejvíce litují, že je přímá volba prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

První přímá volba prezidenta proběhla letos v lednu, lidé s odstupem devíti měsíců jsou však stále rádi, že byla tato forma voleb schválena. Za správné rozhodnutí to považuje 78 procent lidí. Výsledek odpovídá předchozím průzkumům agentury STEM, kdy se v minulých letech ptala, zda si přímou volbu lidé přejí – od konce 90. let to bylo kolem 80 procent.

Celý průzkum ZDE

„Z hlediska stranických preferencí je zřetelné, že přímou volbu prezidenta i jeho rozsáhlé výkonné pravomoci schvalují častěji stoupenci levicových stran, ČSSD, KSČM a bezmála stoprocentně sympatizanti SPOZ. Pochybnosti o správnosti přímé volby prezidenta jsou naopak nejčastější mezi příznivci pravice, tj. ODS a TOP 09,“ píše se dále v průzkumu.

Přímá volba znamenala podle agentury i posílení prezidentova mandátu. Dále průzkum ukazuje, že 60 procent lidí si přeje, aby v čele státu byl člověk s rozsáhlými pravomocemi.

„Naprostá většina občanů (87 %) se domnívá, že je správné, aby byl prezident důsledně nadstranický (prakticky polovina občanů je o tom přesvědčena), jen asi každý osmý se přiklání k opačnému názoru,“ dodává STEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…