Průzkum pro Moravce: Levicoví voliči by zvyšovali minimální mzdu, pravice je proti

06.04.2014 13:49

Společnost TNS Aisa prováděla pro nedělní Otázky Václava Moravce průzkum ukazující názor veřejnosti na současnou úroveň a případné zvyšování minimální mzdy. Z průzkumu vyšlo, že většina by byla pro zvýšení. Dělící linie mezi oběma názory jde pravo-levým směrem, třeba voliči TOP 09 zvýšení absolutně odmítají.

Průzkum pro Moravce: Levicoví voliči by zvyšovali minimální mzdu, pravice je proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

Podle průzkumu výrazná většina obyvatel podporuje zvýšení minimální mzdy, která je podle nich příliš nízká. Celkem podporuje její zvýšení více než 80 procent dotázaných. Plných 52 procent přitom zvýšení podporuje jednoznačně.

Jak uvedla analytička společnosti, rozložení názorů ve společnosti není úplně homogenní. Zvyšování minimální mzdy podporují zejména skupiny, kterých by se tato zákonná garance mohla týkat, tedy lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy.

Výrazné rozdělení se projevuje i podle politických preferencí. Zvýšení minimální mzdy podporují voliči levicových stran. Zato voliči pravice zastávají opačný názor. Odpor projevují zejména sympatizanti TOP 09, z nichž by minimální mzdu zvyšovalo pouhých 18 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…