Průzkum to říká jasně: U voličů ODS vede Jan Fischer

15.02.2012 11:33

Již delší dobu je zřejmé, že mezi přední kandidáty v nadcházejícím souboji o prezidentský úřad patří expremiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. To, že by se tito dva muži nakonec utkali ve druhém kole chystané volby jako dva nejsilnější kandidáti, naznačil i aktuální průzkum společnosti Factum Invenio. V prvním kole by oba muži získali zhruba 24, respektive 14 procent hlasů voličů, zatímco další kandidáti oscilují okolo deseti procent.

Průzkum to říká jasně: U voličů ODS vede Jan Fischer
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že přímé volby prezidenta ČR by se zúčastnilo 63,7 % oprávněných voličů. Žádný z navrhovaných kandidátů by v prvním kole nezískal nadpoloviční většinu hlasů, do možného druhého kola by postoupili nestraníci Jan Fischer se ziskem 24,5 % a Jan Švejnar se 14, 5 % hlasů. Za zmínku stojí, že předpokládaná volební účast je prakticky totožná s účastí při posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

U příznivců ODS Fischer vítězí

Ze stranických kandidátů by se v daném období nejlépe umístila Miroslava Němcová a Miloš Zeman, shodně by získali 9,7 %. Současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by získal podporu necelé desetiny lidí (8,4 %). S podobnou podporou by v případě, že své rozhodnutí nekandidovat změní, mohl počítat také Tomio Okamura (9,2 %).

Celý průzkum ZDE

Z údajů také vyplývá, že Jan Fischer se těší podpoře voličů různých politických stran, mezi voliči ODS by dokonce zvítězil. Naproti tomu straničtí kandidáti jako Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo Vladimír Remek (KSČM) nachází ohlasy především u skalních sympatizantů svých partají. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…