První průzkum po Brexitu ohromil: Šedesát procent Skotů se chce od Británie trhnout, a co nejdříve

26.06.2016 11:05

Brexit nese své ovoce. Ale možná poněkud jiné, než si přáli předseda UKIP Nigel Farage či někdejší londýnský starosta Boris Johnson. Naplňuje se totiž varování, které zaznělo z úst Skotů ještě před samotným hlasováním: Pokud Británie odejde z EU, my opustíme Británii. Aktuální průzkumy naznačují, že je nezávislosti Skotska nakloněno 60 až 80 procent tamních voličů.

První průzkum po Brexitu ohromil: Šedesát procent Skotů se chce od Británie trhnout, a co nejdříve
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Britský premiér David Cameron si mohl připsat jeden úspěch, dokázal přesvědčit Skoty, že zůstat ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem se vyplatí. Ve druhém referendu, kde šlo o setrvání Velké Británie v EU, však selhal, což, jak se zdá, smazává jeho úspěch z referenda prvního. Skotové se totiž v drtivé většině vyslovili pro setrvání v EU. V žádném z tamních regionů nezískali navrch zastánci odchodu z EU. Stále více Skotů teď uvažuje o rozvodu s Velkou Británií.

Sunday Post uveřejnil už během soboty titulní stranu nedělního vydání na sociálních sítích. Čtenáři se na něm mohou dočíst velkými písmeny vyvedenou informaci, že si nyní 59 procent Skotů přeje nezávislost své země. Ukázal to nový průzkum. Pokud by nyní bylo vypsáno další referendum o nezávislosti Skotska, což je podle tamní premiérky Nicoly Sturgeonové jedna z možných variant, dopadlo by zřejmě kladně.

Podle listu Sunday Herald by se nyní pro nezávislost Skotska vyslovilo až 80 procent voličů, jen 17 procent voličů by si přálo zůstat ve svazku s Británií a tři procenta voličů nejsou rozhodnuta. V průzkumu pro Herald odpovídalo přes 42 tisíc lidí. Údaje jsou k nahlédnutí opět na sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…