První řežba nové sněmovny: Kalouska vyštípali, nastupuje Gazdík. A Okamura brousí nože na internetu

28.11.2013 8:14

Středeční volba místopředsedů sněmovny znamenala zklamání pro Miroslava Kalouska. První místopředseda TOP 09 nebyl zvolen a bezprostředně poté prohlásil, že znovu již kandidovat nehodlá. Jeho strana následně do vedení komory vybrala nového kandidáta.

První řežba nové sněmovny: Kalouska vyštípali, nastupuje Gazdík. A Okamura brousí nože na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Kdybyste mohli prosadit jen jednu daňovou změnu, kterou byste upřednostnili?

hlasovalo: 13651 lidí

„To není výraz kvality kandidátů, to je svědectví, jak uvažují kolegové ve sněmovně,“ uvedl sám Kalousek k faktu, že jej ve volbách místopředsedů porazil i šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Podle Kalouska bylo již několik dní dopředu zřejmé, že se poslanci obávají především toho, že bude mít přednostní právo v rozpravě. Svědčí to prý o jejich malém sebevědomí, a pro Kalouska je to výzva dokázat jim, že se skutečně mají čeho bát.

Pak Kalousek informoval, že do druhé volby již nepůjde, protože nechce vypadat směšně. „Já nejsem Petr Bendl, který, pokud vím, na schůzi ODS kandidoval šestatřicetkrát, než ho zvolili lídrem,“ ujistil v rozhovoru pro deník Právo. Jeho TOP 09 posléze oznámila, že jejím kandidátem na místopředsedu sněmovny bude předseda přidruženého hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Ten byl již zvolen předsedou poslaneckého klubu, ale očekává se, že jej v této pozici nahradí právě Kalousek. Tím rovněž získá právo přednostního vystupování na jednáních sněmovny.

Na dění v TOP 09 reagoval i Tomio Okamura, který ve volbách místopředsedů kandidoval proti Kalouskovi. Svým příznivcům se na Facebooku svěřil se svým váháním, zda má proti kandidátovi TOP 09 opět kandidovat.

„Místo Kalouska, který neuspěl, chce pro další kolo TOP 09 nasadit jeho nohsleda Gazdíka,“ píše Okamura. Myslí si, že by bylo dobré zjistit, zda většina poslanců skutečně podporuje změny, nebo ve skutečnosti stojí za Kalouskem. Jeho přátelé mu jednoznačně radí, že by se kandidátovi topky měl znovu postavit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…