Publicista se neudržel: Kdo volil to ANO? Ti bez Facebooku. O dvě generace starší. Mladí voliči jsou naštvaní, že za ně rozhoduje někdo, kdo brzy natáhne bačkory

26.10.2017 20:02

TÝDENNÍ GLOSÁŘ PETRA JUNKA Nic jiného se nedá nad výsledky posledních parlamentních voleb ani napsat. Češi si neváží svobody a dívají se zpátky do minulosti až za krvavě rudou hranici roku 1989. Jedině tak si lze vyložit fakt, že jsme zvolili do vedení země bývalého komunistu a spolupracovníka StB.

Publicista se neudržel: Kdo volil to ANO? Ti bez Facebooku. O dvě generace starší. Mladí voliči jsou naštvaní, že za ně rozhoduje někdo, kdo brzy natáhne bačkory
Foto: Archív Petra Junka
Popisek: Petr Junek

Poslední volby opět ukázaly, že demokracie se z naší země pomalu vytrácí a že je vyhrává ten, který má nejvíce peněz a zároveň to umí vzít do rukou dobře marketingově. Tedy najmout si nejlepší agenturu. Kde je pak to svobodné rozhodování občana, když je obětí tvrdé propagandy?

Výsledek je vidět pak po volbách. Bezmála 48 procent voličů to hodilo extremistickým stranám, které k demokracii mají hodně daleko. Řeč je o ANO, KSČM a SPD. Poslední jmenovaná strana se sice hlásí k přímé demokracii, ale její šéf sám těžko nese své vlastní odvolání z Úsvitu a jeho strana na svých stránkách maže názory občanů. O demokracii zde nemůže být řeč.

Při pohledu na výsledky trochu potěší pád komunistů a socanů, stejně tak barevnější paleta demokratických stran. Ovšem ty jsou zcela bez síly a bude těžké čelit útokům a mocenským tlakům silné opozice. Tyto strany se samy připravily o své politické body svou vlastní nenažraností a arogancí. Kalousek se musel hodně potit při sčítání hlasů. Je to jasný signál jeho šíleného vládnutí v době krize a může být rád, že se do sněmovny ještě podívá, byť už jako odstupující předseda.

Sestavování koalice: Hledá se zrádce svých voličů!

Pozornost je nyní upřená na ty parlamentní strany, které nechal Andrej Babiš daleko za sebou. Většina z nich totiž prohlásila, že nepůjde do koalice s ANO, zatím je tu alespoň nějaká naděje, že Babiš nesestaví vládu. Ten teď hledá toho, kdo s ním do toho půjde.

Bude to mít těžké, protože lídři stran viděli tvrdý propad sociální demokracie a berou na vědomí, že stejně tak může skončit i jejich strana. Nebezpečí hrozí od obchodníka se strachem, pana Tomia Okamury, který se třese na vládní posty, a je možné, že obětuje své voliče ve svůj vlastní prospěch.

Překvapivá zpráva přišla od Křesťansko-demokratické unie, která jde do vlády vždycky a i kdyby byl premiér samotný satan. Tentokrát však ne! Situace musí být tedy dost vážná. Ještě jsou tu komunisté a sociální demokracie, která by tak asi dokonala svoji sebevraždu. Ostatní strany jsou tak vyhraněné vůči ANO, že by to byl těžký a likvidační podraz na své voliče, a snad mají dost rozumu na to, aby to neudělaly.

Sociální sítě: Hledá se viník!

Na Facebooku padá závažná otázka a hledají se ti lidé, kteří volili ANO.  „Neznám nikoho z voličů ANO, tak kdo je tedy volil?“ Je nejčastější formulace věty plné zmaru a naštvání. Tito lidé se na FB mohou dopátrat k pár jedincům, ale asi moc voličů ANO zde nenajdou. Tuší, že hlavními viníky jsou ti, jež Facebook nemají. Lidé o dvě generace starší.

Mladí jsou tedy naštvaní, že za ně rozhoduje někdo, kdo brzy natáhne bačkory a může mu být jedno, kdo tady vládne. Navíc rozhoduje takhle špatně jen proto, že bude mít o nějakou tu stovku vyšší důchod. I to je umění populismu. Zasáhnout ta správná voličova místa, zaútočit na jeho nejnižší pudy.

Je těžké pochopit, proč právě lidé, kteří zažili komunismus, si ho přejí zase zpátky a jsou tolerantní k lídrům a poslancům s těžkou komunistickou historií. Kdy už se tohoto nešvaru zbavíme? Již dnes nabízí politické spektrum celou řadu lidí, kteří komunistickou historii mít ani nemohou pro svůj věk. Budeme si tedy asi muset počkat, až staří komunisté vymřou, pak se třeba bude tady lépe dýchat.

Autor: Petr Junek

Autor je spisovatel a publicista. Jeho názory neodrážejí názory redakce serveru ParlamentníListy.cz.

reklama

autor: Petr Junek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…