Putin neměl radost z toho, když musel obsadit Krym. Donutil ho Západ, prohlásil Václav Klaus

30.11.2015 21:56

Podle exprezidenta Václava Klause donutil Západ prezidenta Ruské federace Vladimira Putina k obsazení Krymu. Někdejší premiér a předseda ODS je přesvědčen, že Putin z Krymu rozhodně neměl radost. V rozhovoru pro slovenský server Aktuality.sk také prozradil, že si za současnou migrační krizi Evropa může sama.

Putin neměl radost z toho, když musel obsadit Krym. Donutil ho Západ, prohlásil Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Putin se rozhodně neradoval, když musel obsadit Krym. Byl k tomu donucen kroky Západu. Říkám tomu vynucený tah,“ řekl Klaus, který právě dopsal svou novou knihu.V celém rusko-ukrajinském konfliktu je podle něho Rusko nechtěným účastníkem a rozhodně není hlavním hybatelem.

Český exprezident se ale vyjádřil i k migrační krizi. Podle něho za ni nemůže ani Blízký východ, ani severní Afrika, nýbrž Evropa a celý Západ. „V zemích severní Afriky, na Blízkém východě i v západní Asii byla špatná situace způsobená různými faktory. Jedním z nich bylo i to, že se bohužel podařilo svrhnout ustálené režimy v těchto státech například podporou arabského jara, válkou v Iráku anebo podporou boje proti Asadovi. Západ tak jednoznačně přispěl k destabilizaci v těchto regionech,“ prozradil v rozhovoru, jaký má názor na celou věc.

Rusko dokázalo, že jako jediné chce bojovat proti Islámskému státu

Sám se domnívá, že za migraci mohou právě země starého kontinentu a z krátkodobého hlediska především německá kancléřka Angela Merkelová, která sem uprchlíky dokonce vítala. Podle Klause neexistuje rychlé a krátkodobé řešení současného stavu v Evropě a v první řadě podle něj musejí vyvinout tlak na Evropskou unii jednotlivé členské státy. „Nemůžeme přece čekat, že změna přijde ze shora, z Bruselu,“ uvedl.

Exprezident rovněž přiznal, že v současnosti podporuje názory svého nástupce, Miloše Zemana. „Známe se 45 let. Ve většině věcí se absolutně rozcházíme. Na druhou stranu uznávám, že je Zeman politik, který nepropaguje názory nikoho jiného, ale hlásá jen své vlastní myšlenky. Nebojí se je vyslovit nahlas. To musím ocenit. V neposlední řadě musím vyzdvihnout jeho názor v současné situaci, kdy bojujeme o zachování identity Evropy a její civilizace. V tomto smyslu za ním stojím,“ řekl Klaus k Zemanovi, který je za své názory naopak většinou tzv. demokratických politiků kritizován.

„V Rusku žije 15 milionů až 20 milionů muslimů, čili přibližně sedmina populace Ruska. Z toho důvodu si Putin nemůže příliš vyskakovat. Určitě má z této skryté hrozby obavy, tedy nemá zájem na tom, aby podněcoval tento problém,“ řekl Klaus s tím, že podle něj navíc Rusko svým zásahem v Sýrii jasně dokázalo, že má jako jediný stát reálný zájem na boji proti Islámskému státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…