Putin poslal vzkaz do Kyjeva. Tentokrát jde o peníze

20.01.2015 16:33

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odmítl nabídku ruského prezidenta Vladimira Putina na podrobnější dohodu o případném příměří na východě Ukrajiny. A z Ruska obratem přišel vzkaz od ruského premiéra Dmitrije Medveděva a ruského podniku Gazprom. O zprávě informoval publicista Štěpán Kotrba.

Putin poslal vzkaz do Kyjeva. Tentokrát jde o peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Rusko opět dává Ukrajině najevo, že by jí v zimě mohla citelně chybět energie, pokud nebude platit za plyn. Je sice pravda, že Ukrajina na podzim minulého roku zaplatila, ale ruská strana upozorňuje, že značná část plynu již byla dodána a brzy bude třeba předplatit novou dodávku. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera Ukrajina uhradila jednu miliardu metrů kubických plynu, přičemž jí bylo dodáno už 600 milionů.

Miliarda bude dočerpána nejpozději do 1. dubna 2015 a pak bude třeba uhradit jak další dodávky, tak dluhy z minulosti.

„Ukrajinská strana splnila své závazky pouze jednou a do konce roku 2014 zaplatila Gazpromu 3,1 mld. dolarů,“ řekl Miller. Ale to je jen část dluhu a dnes Naftogazu Ukrajiny poslal Gazprom dopis, ve kterém se píše, že zůstávají neuhrazené pohledávky ve výši 2 miliard 196 milionů dolarů, stejně jako množství zpožděných plateb, úrok je striktně v souladu s podmínkami smlouvy, která byla podepsána dne 21. ledna 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…