Putin si dělá s Trumpem, co chce. Říká mu, jak je úžasný, a šéf USA je pak vstřícný, píší exšéfové tajných služeb

12.11.2017 19:17

45. prezident USA Donald Trump představuje pro Spojené státy riziko. Jsou o tom přesvědčeni dva bývalí šéfové tajných služeb, kteří tvrdí, že jde Trump na ruku ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Informoval o tom server britského deníku The Guardian.

Putin si dělá s Trumpem, co chce. Říká mu, jak je úžasný, a šéf USA je pak vstřícný, píší exšéfové tajných služeb
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Dva bývalí šéfové tajných služeb Spojených států označili Donalda Trumpa za riziko pro Spojené státy. Stalo se tak poté, co zřejmě trochu nevěřícně sledovali 45. prezidenta USA, jak si na summitu v Asii notuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a říká, že věří Putinovi, pokud ten tvrdí, že Rusové americké prezidentské volby neovlivňovali.

Trump později své vyjádření mírnil a doplnil, že Putin je přesvědčen o tom, že mluví pravdu, a Trump prý chtěl jen říci, že bere v potaz jeho přesvědčení. On sám jako prezident USA však věří americkým tajným službám. Dvěma bývalým šéfům tajných služeb však toto ujištění nestačilo.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

James Clapper a John Brennan okamžitě připomněli, že si od Trumpa vysloužili nálepku „politických hackerů“ za to, že nepochybují o ruském pokusu o ovlivnění amerických prezidentských voleb. Co by ale měl udělat Trump, aby nepředstavoval riziko pro národní bezpečnost? Měl prý Putinovi dát najevo, že ve Spojených státech dobře vědí, o co se Rusové pokoušeli. Pokud nic takového od Trumpa nezaznělo, dal prý Putinovi najevo, že mu to projde.

Podobně vstřícně by se mohl Trump chovat i k jiným zahraničním státníkům, kteří budou hýčkat prezidentovo ego, varoval dále Brennan před Trumpovým slabým místem. Clapper dal Brennanovi za pravdu. Pokud Číňané a Rusové rozvinou před Trumpem dost červených koberců a budou ho dostatečně vychvalovat, Trump by jim mohl vycházet vstříc víc, než by pro Spojené státy bylo zdrávo.

Trump však nevidí nic špatného na rozvíjení dobrých vztahů s Ruskem, protože Spojené státy Rusko potřebují k vyřešení situace v Sýrii, na Ukrajině, ale také v Severní Koreji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…