Putin v Sýrii? Jan Petránek odhalil fakta, o kterých se tady vůbec nemluví

22.09.2015 9:51

Komentátoři Jan Petránek a Libor Dvořák ve včerejším vydání Událostí, komentářů mapovali motivy, které vedou ruského prezidenta Vladimira Putina k přesvědčení, že je třeba se vedle Ukrajiny zapojit také do konfliktu na Blízkém východě. Konkrétně v Sýrii, kde již několik týdnů Rusko posiluje svoji vojenskou přítomnost. Ve studiu České televize zazněly i informace, které se prý v českém tisku vůbec neobjevily.

Putin v Sýrii? Jan Petránek odhalil fakta, o kterých se tady vůbec nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

Petránek spatřuje za posilováním ruské vojenské přítomnosti v Sýrii hned několik motivů. Jednak prý Rusové nechtějí přijít o přístavy Latakii a Tartus, kde mají své námořní základny, do kterých již investovali miliardy dolarů, jednak jim prý hrozí podobný problém jako Evropě.

Publicista uvádí, že na Kavkaz v současné době proudí ze Sýrie desetitisíce utečenců, zejména Čerkesů. Tato diaspora prý čítá mezi 6 až 8 miliony lidí; a co je dle Petránka nejdůležitější – jsou to lidé, které kdysi carské Rusko velice krutě vyvraždilo a vyhnalo ven ze země. A teď se vracejí. Kavkazská Kabardsko-balkarská republika, která je součástí Ruské federace, jim už ve stovkách případů udělila azyl. Ruská federace se tedy prý obává, že kdyby Islámský stát v oblasti zvítězil, nemohlo by to pro ni zůstat bez odezvy.

Sýrie jako náhrada za zpackanou Ukrajinu

Komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák rovněž soudí, že má Rusko obavy z Islámského státu, který by mohl vyvolat „brajgl“ v islámské části Kavkazu a střední Asii. Dvořák ale také poukazuje na zpackanou kampaň na Ukrajině, kde pohořel novoruský projekt. Putin dle něj ztrácí glanc i rozum, a proto se rozhodl vyrazit dalším směrem. Tam, kde by to bylo dostatečně efektní a ze světa dobře vidět. A bylo by na to dobře vidět i z Evropy, která by nutně potřebovala s ohledem na migrační vlnu, aby se tam situace uklidnila. Komentátor veřejnoprávního média to však nepovažuje za dobrý krok.

„Nepřipadá mi to příliš moudré. Ale může se ukázat, když Rusko dostane Asada k jednacímu stolu (a tím směrem zřejmě uvažují i Američané), že to možná nakonec skončí pěkným pragmatickým gestem,“ připouští Dvořák.

Jan Petránek posléze poukázal na informaci, která se prý u nás v tisku vůbec nevyskytuje. Na severu Afghánistánu již šest týdnů opět zuří občanská válka, která by se mohla přelít do sousedního Tádžikistánu. Před několika dny zasedala Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), která zahrnuje 7 zemí bývalého SSSR – Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán – a ta poukázala, že je třeba zesílit bývalou jižní hranici Sovětského svazu neboli měkký podbřišek Ruska. Samotný Tádžikistán by prý totiž neměl šanci se ubránit. Extremistům by se tak otevřela cesta do centra Asie, kde je již tak mnoho muslimských republik. Takovou bezpečnostní hrozbu patrně Putin nebude chtít připustit.

Celá relace ke shlédnutí ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…