Putinova pouliční šlapko. Jsem rád, že jsme v NATO, vzkázal slovenský umělec svému premiéru Ficovi

25.03.2015 8:44

Nejenom v České republice vyvolává zvýšená přítomnost amerických vojáků na evropském kontinentě rozsáhlou diskuzi. V Bratislavě již podruhé v krátké době proběhne demonstrace proti umístění vojenských základen NATO na Slovensku. Iniciativa Charta 2015, která akci organizuje, rovněž vyjádřila sympatie k demonstracím proti průjezdu amerického vojenského konvoje přes území ČR. Disident, spoluzakladatel Občanského fóra v Košicích a umělec Peter Kalmus v rozhovoru pro Týždeň takové brojení proti Severoatlantické alianci tvrdě odsoudil. A premiéra Roberta Fica kvůli jeho údajným proruským postojům označil za pouliční šlapku.

Putinova pouliční šlapko. Jsem rád, že jsme v NATO, vzkázal slovenský umělec svému premiéru Ficovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

„Před dvěma hodinami jsem dorazil do Bratislavy na oslavu jubilea vzácného člověka Fedora Gála a hned, jak jsem vystoupil z vlaku a vyšel před staniční budovu, spatřil jsem ve velkém množství letáky brojící proti NATO. Pár jsem jich strhl, protože jsem hrdý, že jsme v NATO. Neumím si představit, že by se ti lidé, kteří to organizují, před pár lety za bolševiků snažili vystoupit z Varšavské smlouvy, eventuálně poslat sovětská vojska domů. Myslím, že by dostali větší tresty než vrahové,“ pohoršoval se Kalmus v rozhovoru pro slovenský Týždeň.

NATO dle Kalmuse garantuje nejen bezpečnost Slovenska, ale celého světa, který se hlásí k demokracii a lidským právům. Umělec soudí, že jenom díky Severoatlantické alianci nebyla v Evropě válka. Oproti tomu nedokáže pochopit, že se lidé inklinující k „diktátorskému“ režimu Putinova Ruska, považují za mírotvorce. Putina totiž považuje Kalmus za agresora a válečného zločince, který vyvolal válku na Ukrajině.

Spokojený není Kalmus ani s premiérem slovenské republiky Robertem Ficem. Ten prý před pár dny v jednom z televizních pořadů prohlásil, že Slovensko prosperuje jen díky Evropské unii. K tomu umělec dodává, že garancí EU je jednoznačně NATO a že USA jsou tudíž spojencem. „Ale ten samý premiér, který souhlasí s tím, že EU je garant prosperity a stability, prostituuje jako pouliční šlapka se zločineckým režimem Ruské federace,“ zlobí se Kalmus.

Umělec se v rozhovoru dotkl i blížícího se výročí konce druhé světové války. „Druhou světovou válku rozpoutali dva šílení diktátoři – Stalin a Hitler. Stalinova vojska – vojska největšího diktátora v dějinách této planety – nemohla do Československa přinést svobodu, neboť neměla šajn, co lidská práva a svoboda znamenají,“ myslí si Kalmus.

Celý rozhovor ke shlédnutí ZDE

Iniciativa Charta 2015, která organizuje demonstrace proti umístění vojenských základen NATO na slovenském území již také na svých webových stránkách vyjádřila sympatie k demonstracím a protestům proti průjezdu americké vojenské kolony přes území České republiky, který se odehraje na přelomu března a dubna. "Zastavení okupace našich zemí okupačními vojsky USA a NATO je nevyhnutelné k zachování míru. Okupanti v uniformách USA znásilňují naše země a přicházejí sem provokovat a vyzývat k nenávisti vůči Rusku a Rusům. Přicházejí sem, aby nás zatáhli do války proti Rusku a jeho spojencům, kterou my nechceme, ale kterou si oni přejí," uvádí Charta 2015.

Slováci by prý měli "českým bratrům" v odporu vůči americkým "okupantům" pomoci. "Chartisti, občané Slovenska, vojáci Československa, pomožme bratrům Čechům v odporu proti okupantům! Pomožme jim zřetelně, nahlas a nenásilně vyjádřit to, co oni cítí a co cítíme i my, že cizí okupační armády na území České ani Slovenské republiky nemají co pohledávat a že okupace je vždy jen okupací, bez ohledu na to, jak ji nazývají vojenští štváči, pochlebovači militarismu a politiky války z USA či Bruselu. Čeští bratři, jsme s vámi a pomůžeme vám," stojí na slovenském webu.

Celý text k přečtení ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…