ROP Jihozápad a Moravskoslezsko neoprávněně vyplatily dotace. Až za 190 milionů

06.08.2012 16:07

Někteří příjemci dotací z regionálních operačních programů dostali peníze neoprávněně. Uvádí to Český rozhlas, jenž čerpal ze závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ten se zaměřil na regionální rady Jihozápad a Moravskoslezsko a zjistil, že téměř 200 milionů korun bylo prý proplaceno neoprávněně.

ROP Jihozápad a Moravskoslezsko neoprávněně vyplatily dotace. Až za 190 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Kontroloři NKÚ prověřili dohromady 28 projektů z Regionálních operačních programů Jihozápad a Moravskoslezsko za celkem 950,2 milionu korun. Při tom zjistili, že 187,7 milionu bylo proplaceno neoprávněně. Sporné případy bude teď řešit antimonopolní úřad. 

U obou operačních programů byly prý velmi podobné problémy: Šlo hlavně o porušování zákona o veřejných zakázkách, které vedlo k neoprávněnému proplácení dotací. Příčinou byla zejména nedostatečná kontrola projektů. 

„Například město Rychvald nakupovalo dětské průlezky asi třikrát dráže, než kolik stojí běžně na trhu. Vedle toho jsou jiná města, která si objednala třeba topení v mědi, ale dovolila, aby se realizovalo topení v plastu,“ upřesnil pro Český rozhlas místopředseda NKÚ Miloslav Kala.

Chyběla fyzická kontrola

Velký problém je také v tom, že nikdo příjemce dotací moc nekontroloval.

„Neproběhla fyzická přejímka, naše následná kontrola, i když bylo deklarováno, že kontrola regionálních rad proběhla, odhalila celou řadu pochybení, na které by se přišlo, kdyby proběhla fyzická kontrola,“ zmínil dále Kala. 

Jako negativní příklad pak Český rozhlas uvedl případ Českého Těšína, který z ROP pro Moravskoslezsko získal peníze na úpravu chodníků, parkoviště nebo in-line dráhy.

„Kontroloři ale na místě zjistili, že město nevystavělo vše, co v projektu přislíbilo. Přesto si ale nechalo proplatit celou dotaci, tedy o 345,6 tisíce korun navíc, a porušilo tak rozpočtovou kázeň,“ zmínilo rádio.

Zcela selhaly i monitorovací indikátory, z nichž má vyplynout, zda má vůbec projekt smysl.

Úředník má za to, že Moravskoslezsko neselhalo

Zástupce Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek ale za úřad odmítl jakékoliv pochybení. Podle něj zejména velké zakázky jsou v pořádku. 

„Většinu z nich jsme předali jako podněty na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a budeme čekat na vyjádření ÚOHZ. Druhá skupiny, to jsou nějaké neoprávněně proplacené výdaje, tam spíše souhlasíme. Po jednání s městy, budeme po nich požadovat menší částky tak, aby nám je navrátili zpět,“ řekl Sobek. 

Mohou peníze žádat zpět

Jak ale celou věc míní řešit ministerstvo pro místní rozvoj? Pokud se prokáže, že nedostatek se objevil na straně příjemce, pak prý mohou úřady dotace vymáhat zpět.

„Obecně pokud je chyba, kvůli které není možné žádat o proplacení těchto výdajů Evropskou unii, tak mohou úřady dotaci nebo její část vymáhat po příjemcích, pokud nedostatek byl chybou příjemce,“ vysvětlil pro Radiožurnál 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. 

Podle jeho připomenutí ale Česká republika musela nedávno změnit řadu věcí, aby Evropská komise obnovila proplácení dotací. Důležité ale podle Brauna bude, aby se teď po tom takzvaném akčním plánu nastavená pravidla dodržovala a vymáhala jak ze strany ministerstev, tak i od Regionálních rad, které dotace spravují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…