Radek John: Bruselští trpaslíci dloubli ruského medvěda klackem do oka

17.03.2014 11:05

Zatím našim jednáním s Rusy velí bruselští amatéři, kteří si podle někdejšího ministra vnitra Radka Johna neuvědomují mnohá fakta. Putin podle něj dělá přesně to, co po něm Rusové chtějí, zatímco EU dráždí medvěda klackem.

Radek John: Bruselští trpaslíci dloubli ruského medvěda klackem do oka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí

 „Platí-li poučka, že první obětí každé války je pravda, pak je na čase nakupovat krabice s konzervami. Lež a překrucování skutečnosti se zmocňují masového vědomí a kořeny současného ukrajinského problému a cesty jeho reálného řešení jsou ztraceny pod nánosem propagandy a snahy politiků o posílení svého osobního PR – a to i za cenu toho, že vystaví 45 milionů lidí na Ukrajině krvavé válce,“ uvádí svůj článek Radek John a je toho názoru, že „svět Rusů a náš je na hraně střetu“.

Radek John v jednom odstavci shrnuje katastrofální 20. století pro Rusy. S desítkami milionů mrtvých, válkami, hladomory, násilnou kolektivizací, gulagy, nacistickou invazí, studenou válkou a následným pádem SSSR. Transformace podle Johna byla v Rusku poznamenána mnohými negativními jevy. „Tamní transformace ale znamenala, že úspěšný ruský zloděj – reformátor – businessman – mafián, nazvěte ho, jak chcete, si nakradl tolik, kolik všichni naši zločinci dohromady. Ruská transformace znamenala i to, že se jeden ze dvou nejmohutnějších jaderných arzenálů mohl ocitnout v zemi, která by spadla podle jugoslávského scénáře do nevídané občanské války a chaosu. Černý scénář vývoje události v Rusku by znamenal globální katastrofu. Do počátku nového století vůbec nebylo jasné, že se mu vyhneme,“ míní John. 

Příchod Vladimira Putina byl podle Johna zvratem a přinesl například zkrocení oligarchů. John pak popisuje okolnosti, které se dají považovat za Putinův úspěch. Jako třeba potlačení separatistických snah či růst HDP  - poprvé překonalo úroveň z dob SSSR a vyšplhalo se v paritě kupní síly na 6. místo na světě. „Svoboda slova šla stranou, ruský národ ale opět uvěřil sám v sebe. Tisíce lidí nadále migrují na Západ, ale byl nastartován přirozený přírůstek obyvatel. Konfrontace s okolním světem se neustále vyostřuje, ale stoupá i vojenská schopnost Ruska v konfrontaci obstát,“ konstatuje novinář a politik.

Celý text Radka Johna ZDE.

Radek John na svém blogu uvádí, že průměrný plat Rusů je dnes něco málo přes 16 tisíc korun a rozdíly v příjmech jsou ohromné. Nicméně ruské příjmy oproti Ukrajincům jsou prý dnes více než dvojnásobné. „A to srovnání s Ukrajinou je v Rusku v posledních letech velice populární. Tamní propaganda neustále připomíná, že do příchodu Putina byl vývoj v obou zemích velice podobný, zatímco po jeho příchodu Rusko oproti Ukrajině mimořádně pokročilo. Popularita Putina se právě v důsledku jeho dnešního postupu vůči Ukrajině vyšplhala na tříletý rekord.“

Může se Putin vydat po stopách Hitlera?

„Mnozí odpoví, že stejně to bylo i u Hitlera. Bylo. Může se ruský Vladimir vydat po stopách zrůdného Adolfa? Může. Může prohlásit, že za všechna neštěstí Rusů v 90. letech mohou zlí lidé zvenčí. Vlastně už to říká. Stejně jako to, že bude všemi prostředky hájit Rusy v zahraničí a dělat si tak de facto nárok na bývalé provincie Ruska. Musí to ale skončit lágry, totalitou a válkou? Snad nemusí,“ doufá John.

John uvádí, že Putin dělá to, co po něm Rusové chtějí. Přejí si blahobyt a posílení své národní hrdosti. „Nedodá-li ji svému národu on, přijdou jiní, možná i mnohem horší. Čím měkčí by byl Putin, tím tvrdší a populárnější budou jeho extrémnější oponenti. Takzvaná demokratická opozice, a opět si to přiznejme, je dnes v Rusku bez šance. Pojmy jako demokracie a lidská práva jsou v reflexech většinové ruské společnosti úzce spjaty s bídou, chaosem, mafií a národním ponížením.“

Cestu z této vyhraněné situace podle Radka Johna můžeme hledat pouze, dovedeme-li se na okamžik vžít do jeho (ruského medvěda) srsti. „Nebo se ho alespoň v lese mezinárodních vztahů začneme učit bez újmy obejít. Zatím našim jednáním s Rusy ale velí bruselští amatéři, kteří si tohle všechno neuvědomovali a neuvědomují. Dloubli méďovi klackem už i do oka a teď vyhlašují, že nepostaví-li se zvíře poslušně do jedné řady s ostatními západními demokraciemi, budou ho bruselští trpaslíci tvrdě trestat. Drtivá většina z nás by jistě chtěla, aby situace vypadala jinak, ale nezbývá nám, než ji vzít na vědomí takovou, jaká je,“ nabádá Radek John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…