Radní Varnsdorfu rozhodli ukončit smlouvu o nájmu radarů. Starosta kvůli ní skončil ve vazbě

29.12.2019 21:55

Radní Varnsdorfu na Děčínsku na zasedání 20. prosince rozhodli ukončit smlouvu o pronájmu radarů na měření rychlosti se společností Water Solar Technology. ČTK to zjistila z usnesení zveřejněného na internetových stránkách města. Smlouva byla terčem kritiky opozice a radnice za zakázku dostala opakovaně pokuty od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Policie zakázku prověřuje, v případu obvinila jednu právnickou osobu a čtyři lidi včetně varnsdorfského starosty Stanislava Horáčka (ANO), který skončil ve vazbě.

Radní Varnsdorfu rozhodli ukončit smlouvu o nájmu radarů. Starosta kvůli ní skončil ve vazbě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO)

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Radní na jednání minulý pátek pověřili místostarostu Josefa Hambálka (ANO), aby problematickou smlouvu uzavřenou letos v dubnu vypověděl. I on je přitom v případu jedním z obviněných. Podle informací TV Prima ale radary z Varnsdorfu nezmizí, v novém tendru dokonce radnice počítá s měřením rychlosti na více místech. „Myslím si, že měření není špatná věc, doprava se zklidnila. Přemýšlíme i o mobilních radarech, které by mohly být u škol, u školek,“ řekl Primě Hambálek.

Celá kauza se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, které pro město provozuje společnost Water Solar Technology. Zakázku poprvé vyhrála v roce 2017 a zvítězila i v opakované soutěži. Firma má dostávat 290 korun bez DPH za každý přestupek. Opozice kvůli tomu vedení radnice kritizovala, existuje také judikatura Nejvyššího správního soudu, podle níž je nezákonné, pokud má na výsledcích měření radaru zájem třetí subjekt.

Za způsob zadání zakázky ÚOHS městu vyměřil tři pokuty v celkové výši 950 000 korun. Dvě z nich předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj vrátil úřadu k novému projednání. Proti poslední pokutě se varnsdorfští radní rozhodli nepodávat rozklad. Podle Děčínského deníku se tak stalo na doporučení městských právníků a advokátní kanceláře, která město ve sporech o radary zastupuje. „Doporučili nám využít jiných opravných prostředků, než je rozklad. Třeba se obrátit přímo na soud,“ řekl deníku místostarosta Hambálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…