Ransdorfe, naletěl jste kriminálníkovi. A na tom účtu je prý jen pár šupů, žádné miliardy

10.12.2015 8:51

Vladimír Huněk, o němž se spekuluje, že by mohl být tím tajemným V. H., jemuž měl europoslanec Ransdorf pomáhat vydobýt 350 milionů eur ze švýcarské banky, je dle kriminalistů pěkný ptáček. „Zdobí“ ho bohatá kriminální minulost a vazby na kriminální prostředí.

Ransdorfe, naletěl jste kriminálníkovi. A na tom účtu je prý jen pár šupů, žádné miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Robert Mařák, šéf hospodářské kriminálky zlínské policie, se s Huňkem setkal v roce 2005, kdy vyšetřoval kauzu jeho podvodů na zhruba devadesáti lidech. Nabízel jim možnost práce v Iráku, kam měli mladí čeští muži odcházet chránit objekty a osoby. Zřídil pro ně výcvik, za který inkasoval dvacet až třicet eur, což mu nakonec dalo dohromady 140 tisíc korun.

Na jeho podvod přišli policisté přes kancelář premiéra ČR, na kterou se obrátila matka jednoho z mladíků. Soud posléze poslal Huňka na tři roky za mříže. Po propuštění Huněk navázal na kriminální činnost. Vrhl se na úvěrové podvody. „Vytvářeli fiktivní doklady k tomu, aby byla firma majetná a bonitní. Pak získali úvěr, a tak poškodili pět autobazarů v rámci Zlínského kraje. Škoda dosáhla 1,7 milionů korun,“ uvedl Mařák deníku Právo. Za tento čin byl Huněk odsouzen ke čtyřem letům nepodmíněně.

Naposledy kriminalista Huňka vyšetřoval letos v srpnu v souvislosti s tím, jak Huněk sháněl finanční prostředky na vyřízení údajného dědictví. Policisté prověřovali jeho majetkové poměry, ale větší finanční obnos nebo majetek u něho nenalezli. Server Respekt.cz s odkazem na dva dobře informované zdroje blízké kauze uvádí, že na účtu V. H. v curyšské bance má být místo několika stovek milionů eur jen eur 500, tedy asi 13,5 tisíce korun.

Mařák v rozhovoru pro deník Právo také uvedl, že Huněk dokázal na lidi zapůsobit. „Vystupoval velmi věrohodně. Argumentoval spoluprací s tajnou službou, s ÚOOZ. Odkazoval se na BIS, na spolupráci se zahraniční rozvědkou. Faktem ale je, že tak podvedl spoustu lidí, i vysokoškolsky vzdělaných,“ objasnil kriminalista. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…