Reálná hodnota důchodů klesá. Ministerstvo chystá změny

30.12.2013 16:50

Ministerstvo práce navrhuje změnit způsob zvyšování penzí. Podle něj by se měly nově zvedat podle toho, jak rostou životní náklady domácnostem důchodců. Podle úřadu by to zabránilo propadu reálné hodnoty důchodů. Vláda by také mohla rozhodovat o tom, jestli seniorům přilepší víc. Návrh, který už dostal kabinet Jiřího Rusnoka, počítá v příštím roce kromě lednové valorizace se zvýšením penzí od července. Ministerstvo financí je ale proti.

Reálná hodnota důchodů klesá. Ministerstvo chystá změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na lavičce v parku

Důchody se zvyšují od ledna v průměru o 45 korun. Ministr práce v demisi František Koníček už dříve řekl, že tuto částku považuje za nemravnou. Navrhuje proto přidat seniorům ještě od července. Lidé, kteří šli do penze před rokem 2013, by si mohli od druhého pololetí polepšit v průměru o 271 korun měsíčně. Ti, co začali pobírat důchod letos, by mohli mít od léta průměrně o 76 korun víc.

Nově od roku 2015

Růst penzí zbrzdila do konce roku 2015 Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu. Mimořádná červencová valorizace má podle ministerstva práce propad dorovnat. Poklesu reálné hodnoty penzí má pak zabránit změna způsobu zvyšování. Místo dosavadního přidávání o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu růstu indexu cen, by se mělo přidávat jen podle růstu životních nákladů domácností důchodců. Podle nového výpočtu by se penze měly podle ministerstva práce zvednout už od roku 2015.

Ministerstvo práce upozornilo, že reálná hodnota důchodu klesá. Zatímco předloni měli senioři v peněžence reálně o 14 procent víc než v roce 1989, letos to bylo o 11 procent. Příští rok by to mělo být zhruba o devět procent víc a v roce 2015 ani ne o sedm procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…