Reportéři ČT: "Ostravský Janoušek" zaměstnával manželku hejtmana

02.02.2015 22:05

Reportéři ČT si v pondělí večer posvítili na politického podnikatele ze severu Moravy Martina Dědice, kterému se prý říká "ostravský Janoušek". Policie ho obvinila z ovlivňování veřejných zakázek a úplatkářství. Kauza se prý dotýká i hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka (ČSSD) a jeho manželky.

Reportéři ČT: "Ostravský Janoušek" zaměstnával manželku hejtmana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Dozorující státní zástupce Vít Koupil prozradil, že se podařilo nashromáždit informace o blízkých kontaktech Dědice z politiky, z magistrátů, městských úřadů a hejtmanství. Dědic "dohazoval" zakázky dalším podnikatelům a za to údajně vyinkasoval úplatky až 30 milionů korun.

Hejtman si prý s Dědicem často telefonoval

Peníze měly končit na účtech firmy Business Advisor. Členem představenstva byl Břetislav Pavelek, ale podle České televize šlo pravděpodobně jen o bílého koně. A zaměstnankyní společnosti byla manželka hejtmana Nováka. "Nezlobte se, já s vámi nebudu mluvit, nebudu se vyjadřovat vůbec k ničemu," uvedla při rozhovoru s reportéry. Pro Dědice měla pracovat mezi lety 2010 až 2013.  

Vyšetřovatelům se také podařilo zjistit, že spolu dnešní hejtman Novák a obviněný Dědic uskutečňovali až několik telefonických hovorů denně. Dnes u něj kriminalisté zjišťují, z jakých zdrojů zaplatil stavbu svého luxusního domu, jehož cena se odhaduje na patnáct milionů korun.

Někdejší politik z ČSSD Jiří Maléř na kameru prozradil, že o vlivu Dědice na řadu politiků se vědělo. V roce 2011 se stal mluvčím Městské nemocnice Ostrava a není si jist, zda by se mu to podařilo bez Dědicovy pomoci. Kvůli pozdější nespokojenosti podnikatele měl být vyhozen.

A co k tomu všemu říká sám Dědic? "Domluvím se s právníkem a určitě vám dám své stanovisko," uvedl. Jenže právník později reportérům vzkázal, že si klient absolutně nepřeje s Českou televizí hovořit. Vykázal je i ze své firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…