Restituce: Exministr Tlustý ukazuje cestu, jak církvím nedat všechno

18.12.2013 9:13

Komise složená ze zástupců ČSSD, hnutí ANO a představitelů církví a náboženských společností začala hledat kompromis na změnu církevních restitucí. Sociálním demokratům a ANO se nelíbí, že by stát měl během třiceti let uhradit církvím 59 miliard korun na finančních kompenzacích a výhrady mají i k vydání některých objektů na Pražském hradě. Ale podle exministra financí Vlastimila Tlustého má stát řadu možností, jak získat část financí z církví zpět, i kdyby na žádný kompromis nakonec nepřistoupily.

Restituce: Exministr Tlustý ukazuje cestu, jak církvím nedat všechno
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

„Stát může vždycky všechno,“ potvrdil bývalý významný politik ODS ParlamentnímListům.cz.

Vy jste za Toplánkovy vlády zabránil v Poslanecké sněmovně přijetí církevních restitucí v podobě, v jaké byla později schválena ve sněmovně za vlády Petra Nečase. Co říkáte snahám to ještě nějak zvrátit?

Já jsem nebyl v principu proti církevním restitucím, já jsem byl zásadní odpůrce jiného pojetí církevních restitucí, než byly restituce fyzických osob. Proto jsem byl odpůrce desetimiliardových náhrad církvím. Vysvětlení je prosté: fyzické osoby v České republice desítky miliard náhrad nikdy neviděly. Není možné, aby jeden subjekt je dostal a jiný ne. Z tohoto hlediska nechápu rozhodnutí Ústavního soudu, ale to je samozřejmě jeho pravomoc a jeho zodpovědnost. Já jsem se snažil i církvím vysvětlit, že pro ně je hloupé a riskantní do takového nadstandardního řešení vstupovat. Protože je tím vytvářena nestabilita. Stále si myslím, že církevní restituce měly proběhnout podle stejných pravidel jako restituce fyzických osob. Hlavně by dneska představitelé církví mohli klidně spát. Tohle je téma, kde očekávám, že hlasující většina bude úplně jiná než většina podporující vládu. To bude vzorový případ toho, co jsem nazval stabilní chaos.

Ale už byly uzavřeny soukromoprávní smlouvy státu s církvemi, bude mít stát možnost nějak ovlivnit výši vydávaného majetku nebo finančního odškodnění, pokud s tím nebudou církve souhlasit? Může třeba přistoupit dodatečně ke zdanění převodů majetku na církve?

Stát může vždycky všechno. Stát nám v minulosti předvedl, že může vyvlastňovat s náhradou a bez náhrady. Stát může ve chvíli, kdy se na tom shodne ústavní většina, v podstatě cokoli. Nechci vyjmenovávat, co může, nechci dávat někomu žádný návod. Proč si myslíte, že státu věřitelé nejradši půjčují? Protože vědí, že stát nakonec závazky splní prostě proto, že to sebere svým občanům. Z toho se dá poznat, že kompetence státu jsou obrovské, vždycky může zavést daně, zvýšit daně, může zavést speciální daně na nějaké typy objektů, na nevyužívané objekty, těch nápadů je moc. A v krajním případě, když už nefungují daně, může dokonce vyvlastňovat. Odpověď tedy zní: Jde to. 

Jako bývalému ministrovi financí Vám věřím. Ale není taková tvořivost omezena Listinou základních práv a svobod, kde je zaručena ochrana a nedotknutelnost soukromého vlastnictví?

Nedotknutelné vlastnictví při platnosti zákona, že ve veřejném zájmu můžete někomu za odhadní cenu vykoupit jeho pozemek? To vám ukazuje, že to opravdu jde. Ve veřejném zájmu jde v podstatě všechno, záleží na okamžité situaci, já bych v této věci nic nepředvídal, jen bych předpokládal, že je to jedno ze silných témat, na které se může soustředit pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…