Robejšek poslal drsný dopis šéfu zpravodajství ČT: Nemáte právo používat peníze občanů k tomu, abyste šířil pouze Vám vyhovující politické názory!

23.09.2017 11:27

Předseda Realistů Petr Robejšek zaslal otevřený dopis šéfovi zpravodajství České televize Zdeňku Šámalovi. V něm si stěžuje na cenzuru ze strany veřejnoprávní televize.

Robejšek poslal drsný dopis šéfu zpravodajství ČT: Nemáte právo používat peníze občanů k tomu, abyste šířil pouze Vám vyhovující politické názory!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Robejšek v dopise uvádí, že do loňského roku býval hostem Událostí, komentářů i dalších diskusních pořadů České televize. Od té doby, co však založil stranu Realisté, je podle svých slov on i jeho kolegové systematicky cenzurován.

Ve svém listu následně položil několik otázek. „Proč vedení redakce zpravodajství pravidelně pokrývá naše tiskové konference svým štábem, ale následně nikdy o událostech neinformuje? Proč jste v hlavním vysílacím čase informovali o kandidatuře Michala Horáčka, Jiřího Drahoše, Vratislava Kulhánka a dokonce i Otto Chaloupky na prezidentský úřad, ale o kandidatuře Realistů Jiřím Hynkovi nepadlo ani slovo, ačkoli o jeho kandidatuře informovala všechna ostatní média?“ zeptal se mimo jiné.

  • Otevřený dopis ZDE

Jak se Robejšek dále domnívá, svým systematickým bojkotem omezil Šámal rostoucí potenciál Realistů a obstaral si záminku, proč představitele hnutí nepozvat do předvolebních debat. „Velmi dobře rozumím tomu, že se bojíte politického programu Realistů a nedokážete vyvrátit moje argumenty. A jelikož nás zatím nemůžete umlčet, snažíte se naši existenci aspoň zamlčet,“ uvedl rázně Robejšek. 

Šámala pak napomenul, že není ředitelem zpravodajství privátní politické televize, ani šéfem politické strany. „Nemáte právo používat peníze občanů k tomu, abyste šířil pouze Vám vyhovující politické názory,“ dodal. 

„Jaký bude výsledek Vašeho snažení? Dobře si vzpomínám na to, jak fungovala názorová diktatura za minulého režimu. Lidé nakonec médiím nevěřili ani tehdy, když byly jejich zprávy náhodou v souladu s realitou. To je Vaše budoucnost a Vy to víte,“ dodal Robejšek. 

Dnešní Lidové noviny pak přinesly i reakci České relevize. Mluvčí Karolína Blinková v souvislosti s Realisty podotkla, že představitelé hnutí byli v diskusních pořadech opakovaně. „Pravidelně se účastní pořadu Politické spektrum, často jsou ale také hosty pořadu Události, komentáře. Vedle poslance Martina Lanka, který k Realistům přestoupil z Úsvitu, to byli opakovaně i spoluzakladatelé strany Petr Havel a Petr Robejšek,“ zmínila s tím, že Robejšek se také jednou omluvil pro zaneprázdněnost.

Podle mluvčí Realistů Jany Malíkové však do poloviny roku 2016 vystupoval Robejšek osmnáctkrát až dvacetkrát ročně. Jak však uvádí mediální analytik Jan Potůček Lidovým novinám, situace Robejška se změnila. „Teď je lídrem strany, která kandiduje do Sněmovny,“ uvedl s tím, že takto nyní Robejšek nemůže vystupovat jako nezávislý expert na zahraniční politiku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …