Roma musíte v hospodě obsloužit. Zaplaťte! nařídil soud

14.07.2016 11:47

Odmítl obsloužit Romy, nyní musí platit odškodné. Takový je rozsudek Krajského soudu v Košicích, o němž informuje server Novinky.cz.

Roma musíte v hospodě obsloužit. Zaplaťte! nařídil soud
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

Případ se odehrál v prosinci roku 2009. Roman Pecha s manželkou Ivetou navštívili společně s přáteli neromské národnosti bar ve městě Spišské Vlachy na východě Slovenska. Majitel baru Miroslav L. odmítl manžele obsloužit se slovy, že Romy neobsluhuje.

Následovala žaloba na základě antidiskriminačního zákona, po celou dobu poškozené zastupovala poradna pro občanská a lidská práva, a to bezplatně.

I přestože se majitel u soudu obhajoval slovy, že bar je soukromým klubem a nikdo ze skupiny neměl členskou klubovou kartu, neuspěl. Bezprostředně po incidentu totiž na policii přiznal, že důvodem odmítnutí byl romský původ manželů. Obával se prý toho, že do baru začnou chodit další Romové. 

Původní text ZDE.

Okresní soud ve Spišské Nové vsi majiteli baru nařídil písemnou omluvu, to však manželům nestačilo a obrátili se na krajský soud. Ten vrátil případ k okresnímu soudu a manželům bylo přiznáno odškodnění, každému ve výši 300 eur. Majitel baru také musel uhradit náklady soudního líčení ve výši 1800 eur. Proti tomuto rozsudku se odvolal, stejně jako manželé, kvůli nepřiměřené výši, ale krajský soud odvolání zamítl. 

„Jsem rád, že soud definitivně rozhodl o tom, že majitel baru je povinen zaplatit finanční odškodnění za diskriminaci,“ uvedl Pecha s tím, že celý zážitek pro ně byl velmi ponižující. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…