Rovnost žen a mužů nejvíc prosazují zelení a komunisté, nejmíň ODS

04.06.2015 13:22

Z českých parlamentních stran se nejvíc snaží rovné šance pro muže a ženy prosazovat zelení, a to navenek i ve svých řadách. Zvítězili v 7. ročníku soutěže Strana otevřená ženám, kterou pořádá společnost Fórum 50%. Druhou příčku obsadili komunisté, třetí skončila ČSSD. Poslední byla ODS. ČTK to dnes sdělila Jana Smiggels Kavková z Fóra 50 % a členka poroty, která strany zastoupené ve Sněmovně nebo Senátu posuzovala.

Rovnost žen a mužů nejvíc prosazují zelení a komunisté, nejmíň ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslankyně v Poslanecké sněmovně

Porotci hodnotili mimo jiné zastoupení žen na kandidátních listinách a ve vedení stran. Zaměřili se i na to, zda je téma rovných šancí ve stranickém programu či jak zákonodárci hlasovali třeba o opatřeních ke sladění práce a rodiny či proti domácímu násilí. Jedním z kritérií bylo třeba i to, zda zástupci stran používají "genderově citlivý jazyk".

"Vítězná Strana zelených získala body zejména za vyvážené zastoupení žen a mužů jak ve vedení strany, tak na kandidátních listinách i na zvolených postech," uvedla Smiggels Kavková. Porota ocenila existenci vnitřních pravidel pro obsazování stranických funkcí i kandidátek a opatření umožňující lepší sladění stranického a osobního života, například hlídání dětí během sjezdů. Zelení ve svém programu myslí také na podporu flexibilních úvazků i školek či na odstraňování rozdílů v platech mužů a žen.

Zelení si ocenění váží, současně už přemýšlejí o dalších opatřeních na rovné zastoupení mužů a žen. "V současné době diskutujeme o přijetí institutu spolupředsednitví, což by znamenalo, že by na nejvyšší pozici vedení strany byla žena a muž společně," uvedla Lucia Zachariášová ze Strany zelených. Zelené nyní vede Jana Drápalová.

Komunisté obsadili druhé místo hlavně díky vysokému zastoupení žen ve vedení, na kandidátkách i volených pozicích. KSČM také podpořila zákony a opatření týkajících se rovnosti žen a mužů. U ČSSD porotu zaujal především program, prosazované zákony a také nově schválené kvóty pro sestavování kandidátek. ANO si podle poroty nevede špatně z hlediska podílu žen ve volených funkcích, ale na ženy zapomíná ve svém programu i vnitřních pravidlech.

"Tradičně nejhůře pak byla hodnocena ODS, v jejímž vedení působí výhradně muži a která existenci společenských nerovností mezi ženami a muži neřeší, ba spíše popírá," dodala Smiggels Kavková.

Zelení zvítězili v šesti ze sedmi ročníků, v roce 2011 si vítězství připsala KSČM.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…