Rozdával zlato ze státního, dostal i Kalousek. Teď ředitele prošetří policie

28.05.2014 8:41

Případ zlatých dárečků, tedy desetigramových zlatých slitků, zlatých a stříbrných mincí apod., které různým vlivným lidem rozdávala Státní tiskárna cenin (STC), bude vyšetřovat policie. Jak informovaly středeční Lidové noviny, na bývalého ředitele STC Richarda Bulíčka a několik dalších úředníků podalo na počátku května kvůli tomu trestní oznámení Ministerstvo financí. Bulíček se hájí tím, že šlo o reklamní předměty, list ale spekuluje, zda nešlo o „tučný úplatek“.

Rozdával zlato ze státního, dostal i Kalousek. Teď ředitele prošetří policie
Foto: zlataky.cz
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Deník totiž s odvoláním na audity, které si ohledně nakládání STC s reklamními a dárkovými předměty z drahých kovů objednalo Ministerstvo financí, uvádí, že tiskárna v letech 2009 až 2014 vydala za tyto předměty 13,7 milionu korun.

Ministerstvo podalo trestní oznámení kvůli podezření, že pachatelé se dopustili podplácení, zpronevěry či porušování povinností při správě cizího majetku.

První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht listu řekl, že se vůbec neví, zda byly zmíněné předměty rozdány, nebo zda a komu byly darovány. Deník připomněl, že desetigramové zlaté slitky, každý v hodnotě deseti tisíc korun, dostali před Vánocemi v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, jeho náměstek Ladislav Minčič, šéf celníků Pavel Novotný nebo v případu jízdenkové kauzy pražského dopravního podniku obviněný spolumajitel papírny Neograph Jan Janků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…