Rusko kombinuje utajené počítačové operace se státními médii a trolly, uvádí tajné služby USA

09.01.2017 12:12

Ruské tajné služby se na žádost prezidenta Putina aktivně zapojily do operace, jejímž cílem měla být diskreditace demokratické kandidátky Hillary Clintonové, informují americké tajné služby a varují, že se podobné chování ze strany Ruska dá očekávat i v budoucnu, jak v USA, tak i v Evropě.

Rusko kombinuje utajené počítačové operace se státními médii a trolly, uvádí tajné služby USA
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

V pátek 6. ledna letošního roku byla zveřejněna zpráva, na které spolupracovala americká CIA s FBI a NSA a která byla prezentována nastupujícímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi jako důkaz toho, že ruská vláda byla aktivně zapojená do pokusů o ovlivnění výsledku amerických prezidentských voleb.

Americké tajné služby v rámci této zprávy analyzovaly veškeré informace, které se jim na toto téma do konce roku 2016 podařilo získat. Stěžejním bodem je analýza motivů a rozsahu účasti ruské vlády na pokusech o ovlivnění výsledku amerických prezidentských voleb. Tvůrci zprávy se rovněž opírali i o utajené informace spojené s dřívějšími ruskými operacemi podobného typu.

Tým expertů ze tří klíčových amerických tajných služeb přišel se závěrem, že „Vladimir Putin schválil program, který měl za cíl ovlivnit výsledek amerických voleb. Ruská vláda v rámci této operace primárně usilovala o zdiskreditování amerického demokratického procesu a poškození Hillary Clintonové a její prezidentské kampaně“, píše se ve zprávě.

Putin a ruská vláda prý také jednoznačně preferovali republikánského kandidáta Donalda Trumpa, kterému se také pokusili svými aktivitami dopomoci k volebnímu úspěchu.

„Putin a jeho vláda se pokusili zvýšit šance Donalda Trumpa na vítězství v amerických prezidentských volbách diskreditací ministryně zahraničí Clintonové,“ uvádí se ve zprávě. Na tomto závěru se shodly všechny tři americké tajné služby.

„Moskevská zpravodajská strategie kombinuje utajené speciální operace, jako například v kybernetickém prostoru, s oficiální politikou ruských vládních agentur, státem podporovaných médií, placených uživatelů sociálních médií (trollů) a dalších prostředníků,“ uvádí američtí experti.

Ruské tajné služby měly údajně provádět kybernetické operace mířené proti jednotlivým aktérům účastnícím se amerických prezidentských voleb, včetně těch napojených na dvě hlavní americké politické strany.

Americké tajné služby dále uvádějí, že ruské tajné služby použily doménu Guccifer 2.0 a DCLeaks.com k zveřejnění kompromitujících informací získaných prostřednictvím kybernetických útoků. Server WikiLeaks tak později nakládal s informacemi, které byly původně získané ruskými tajnými službami.

V celé akci sehrála velmi významnou roli i „státem sponzorovaná ruská propagandistická mašinérie, která sloužila jako platforma pro šíření kremelských informací v Rusku i v zahraničí“.

„Moskva se s největší pravděpodobností pokusí využít nově získané zkušenosti z ovlivňování výsledků voleb ve Spojených státech i v budoucnu, a to jak proti USA, tak i proti jejím spojencům,“ píše se ve zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…