Rusko možná Afghánistánu poskytne vojenskou pomoc

08.09.2015 13:08

Rusko zřejmě poskytne vojenskou pomoc Afghánistánu, která by mohla zahrnovat vrtulníky. Uvedl to zvláštní vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pro tuto asijskou zemi, čelící náporu islamistů z radikálního hnutí Taliban.

Rusko možná Afghánistánu poskytne vojenskou pomoc
Foto: repro
Popisek: Záběr z amatérského videa, které si natočili američtí vojáci, kteří se bavili tím, že močili na mrtvé bojovníky Talibanu

Putinův vyslanec Zamir Kabulov podle agentury Reuters uvedl, že ruští představitelé nyní posuzují tuto otázku a měli by o ní brzy jednat s afghánskými partnery.

Moskva se obává nestability po stažení sil NATO z Afghánistánu; Rusy zneklidňuje představa, že by se nepokoje z afghánského území mohly šířit do postsovětské Střední Asie a k jižním hranicím Ruska.

V minulosti Moskva prodávala Spojeným státům ruské vrtulníky určené pro afghánské vládní síly, bojující proti Talibanu. Jeho režim svrhla invaze vedená Američany v odvetě za teroristické útoky ze září 2001.

S ruskými zbraněmi jsou Afghánci dobře obeznámeni již od dob sovětské okupace v letech 1979 až 1989.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …