Rusko přechází na striktní paritu v počtu pracovníků na ruské a české ambasádě, oznámil Kulhánek

22.04.2021 19:32

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek oznámil, že Moskva přechází na striktní paritu, co se týče počtu lidí na české a ruské ambasádě. Ve speciálním vysílání ČT24 k Česko-ruské krizi upřesnil, že země by měly disponovat stejným počtem diplomatů a dalších zaměstnanců. Obě země by měly mít sedm diplomatů a 25 dalších zaměstnanců.

Rusko přechází na striktní paritu v počtu pracovníků na ruské a české ambasádě, oznámil Kulhánek
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Kulhánek, ministr zahraničních věcí

Šéf české diplomacie odmítl prvotní reakci, která zní z Moskvy, a sice že se Česko vydalo na cestu ničení vzájemných vztahů. „Rozhodně to tak není. Česko pouze jednalo jako suverénní stát, nemůže si nechat takové věci líbit,“ zmínil, že osmnáct ruských diplomatů bylo vyhoštěno kvůli podezření ruských agentů z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

„Rusko oznámilo, že přechází na striktní paritu, co se týče počtu pracovníků na ruské a české ambasádě,“ oznámil ministr Kulhánek, že počty diplomatů v Praze a v Moskvě mají být stejné.

Obě země by měly mít sedm diplomatů a 25 dalších zaměstnanců. „V Moskvě máme sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků. Stejné číslo tedy bude platit i pro počet pracovníků na ruské ambasádě v Praze,“ upřesnil.

„Termín platí ode dnešního dne. Ruské straně dáváme ale čas do konce května, aby své pracovníky stáhla,“ doplnil ministr zahraničí Kulhánek.

Nemyslí, že by tento termín byl zbytečně velkorysý či ukazoval naši slabost. „Snad nemůže nikdo myslet vážně, že by to byl projev slabosti. Je to standardní diplomatická praxe. Úkolem diplomatů je nepůsobit hystericky. Jednáme rázně, ale i s rozvahou,“ reagoval na kritiku některých českých politiků, že ruská strana dostala až přespříliš času na návrat pracovníků do své vlasti.

Dál se podle Kulhánka povedou další diplomatická jednání s Ruskem, aby se tento stav změnil. „Jsme připraveni jednat o nastavení počtu pracovníků naší diplomatické mise v Moskvě, ale půjdeme podle principu striktní reciprocity,“ sdělil, že na tomto rozhodnutí se do budoucna nic měnit nebude.

Závěrem upřesnil, zda se změny budou týkat i českých generálních konzulátů v dalších ruských městech. „Pokud Rusko nebude snižovat stavy na našich generálních konzulátech v Rusku, my zatím žádné kroky směrem ke snižování na jejich konzulátech v Česku neplánujeme,“ uzavřel ministr Kulhánek.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…