Rusko vyslalo na východní Ukrajinu další konvoj. Údajně s humanitární pomocí

17.12.2015 10:02

Rusko dnes vyslalo na východ Ukrajiny další konvoj kamionů, naložených údajně humanitární pomocí a novoročními dárky pro obyvatelstvo v Donbasu, částečně ovládnutém proruskými separatisty. Kyjev podezírá Moskvu, že podobných zásilek využívá i k vojenskému zásobování povstalců, což Rusko popírá.

Rusko vyslalo na východní Ukrajinu další konvoj. Údajně s humanitární pomocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

"Do (hlavních povstaleckých bašt) Doněcka a Luhanska dojela více než stovka nákladních vozů, které přivezly přes 1100 tun humanitární pomoci. Jde nejen o tradiční potraviny, léky, hygienické potřeby a učebnice, ale i novoroční dárky pro děti a staré lidi. Dárkové balíčky připravily různé ruské regiony," uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

V Rusku i na Ukrajině se namísto středo- a západoevropských Vánoc slaví jako hlavní svátek Nový rok.

Momentálně se kamiony vykládají ve skladech za přítomnosti zástupců místních úřadů, které se budou zabývat další distribucí pomoci, zejména do sociálně důležitých objektů v Doněcké a Luhanské oblasti, uvedla agentura TASS. Po vyložení se auta vrátí do ruské Rostovské oblasti.

Kyjev podezírá Moskvu, že na Donbas posílá v kamionech zbraně

Rusko do povstaleckého Donbasu poslalo už 47 konvojů, které celkem přepravily okolo 55.500 tun nákladu.

Další kolona kamionů má následovat 24. prosince, uvedl náměstek ministra pro mimořádné situace Vladimir Stěpanov a pak v lednu, kdy pravoslavní slaví své Vánoce.

Kyjev poukazuje na to, že ukrajinské úřady nemají možnost náklad z Ruska kontrolovat, a tvrdí, že transporty jsou zástěrkou pro poskytování vojenské pomoci rebelům. Moskva toto tvrzení odmítá a ujišťuje, že jde výhradně o pomoc pro obyvatelstvo sužované konfliktem.

Konflikt v Donbasu, kde již několik měsíců platí mezi ukrajinskou armádou a povstalci příměří, si vyžádal přes 8000 mrtvých.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…