Rusnokova vláda začíná pracovat. Tady jsou priority ministra zemědělství

01.07.2013 16:24

Budoucí ministr zemědělství Miroslav Toman chce po svém nástupu do funkce řešit především povodňové škody a jejich náhradu zemědělcům a potravinářům a jednat o co nejrychlejším nastavení podmínek nové Společné zemědělské politiky (SZP) EU. Mezi své priority současný prezident Potravinářské komory řadí také včasné schválení dotačního Programu rozvoje venkova pro nadcházející období a přípravu rozpočtu rezortu na příští rok.

Rusnokova vláda začíná pracovat. Tady jsou priority ministra zemědělství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok s prezidentem Milošem Zemanem

"Významná je rovněž podpora kvalitních potravin, včetně zákona o potravinách a propagace kvalitní potravinářské a zemědělské produkce," podotkla Večeřová. Na dotaz, zda hodlá nadcházející ministr řešit otázku obsazení postu generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR), mluvčí uvedla, že se Toman chce nejprve seznámit s celou situací a sejít se s ekonomickým ředitelem firmy Michalem Gaubem, který je již déle než půl roku pověřen řízením podniku.

Zástupci zemědělských nevládních organizací jméno nástupce současného ministra Petra Bendla (ODS) přijali vesměs kladně Tomana oceňují jako odborníka znalého resortu. Toman byl od srpna 2002 do října 2006 náměstkem a později prvním náměstkem sociálnědemokratických ministrů zemědělství. V rámci jednání o přistoupení k EU plnil funkci hlavního agrárního vyjednavače.

Toman opustí vedení Potravinářské komory

Toman minulý týden po jednání s designovaným premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile potvrdil, že přijal místo v úřednické vládě. Novinářům řekl, že bere na vědomí, že Rusnokova vláda může trvat jen tři až čtyři měsíce. I tak se prý rozhodl nabídku, kterou mu dnes Rusnok dal, přijmout. Kvůli práci ve vládě přeruší své působení v čele Potravinářské komory. Nahradit by jej měl jeho statutární zástupce.

Nový ministr zemědělství je synem předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství Miroslava Tomana. Společnost Agrotrade, u jejíhož zrodu stál právě Tomanův otec a mladší bratr Zdeněk, patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…