Ruští nacionalisté chtějí Ukrajině zase říkat Malorusko

04.07.2014 9:33

Ruský poslanec za nacionalistickou stranu Vladimira Žirinovského požádal jazykové regulátory z Ruské akademie věd o to, aby Ukrajinu v ruštině opět přejmenovali na Malorusko, jak se říkávalo této zemi od 14. století až do bolševické revoluce roku 1917.

Ruští nacionalisté chtějí Ukrajině zase říkat Malorusko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na zdejších demonstracích se občas lidé hádají do krve

"Výraz Malorusko je záhodno využívat rovnoprávně s výrazem Ukrajina. Začít je třeba s politiky a novináři, pak se chytí i veřejnost," řekl poslanec Michail Děgťarjov listu Izvestija. Navíc prý výraz Ukrajina vymysleli a prosadili Poláci.

Avšak Leonid Krysin, který má v příslušném ústavu akademie věd na starosti moderní ruštinu, pokládá výraz Malorusko za takový archaismus, že ve srovnání s Ukrajinou opravdu zní pramálo samostatně a spíše imperiálně - a nejspíše proto se z jazyka vytratil. Opětovné oživení by tedy potřebovalo opravdu závažné argumenty. Krysin také připomněl jiného západního souseda, kterému ruský výraz Bělorusko tak vadí, že Moskva navzdory tradici a jazykovým normám v oficiálních dokumentech raději používá běloruský výraz "Belarus", aby nedráždila spojence.

Agentura Interfax dodala, že v současnosti výrazy Malorusko či Novorusko používají povstalci operující na východě Ukrajiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…