S Ruskem nemůžeme spolupracovat, porušuje mezinárodní právo, čílil se britský ministr. Jenže pak mu něco připomněli...

05.04.2016 16:06

Britský ministr zahraničí Philip Hammond nedávno pro agenturu Reuters uvedl, že Británie nemůže spolupracovat s Ruskem v boji proti Islámskému státu. Důvodem je skutečnost, že Rusko ignoruje mezinárodní normy a porušuje systém mezinárodního práva. A tím se dostal pod palbu kritiky editora webu Russia Insider.

S Ruskem nemůžeme spolupracovat, porušuje mezinárodní právo, čílil se britský ministr. Jenže pak mu něco připomněli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Britský upřímný ministr zahraničí znovu zasáhl,“ píše Slovinec Marko Marjanović, editor webu. Philip Hammond se mu totiž znelíbil svým nedávným tvrzením, že Rusko je právě tím, kdo porušuje mezinárodní normy.

„Rusko ignoruje normy mezinárodního jednání a porušuje pravidla mezinárodního systému. Tím představuje problém a hrozbu pro nás všechny,“ tvrdil Hammond pro Reuters v průběhu své návštěvy v Gruzii.

„Nemám pochyb o tom, že Rusko myslí vážně svou touhu porazit Daeš v Iráku a Sýrii,“ řekl Hammond. „Ale v tomto ohledu musíme spolupracovat, a to lze jedině ve spojení se zeměmi, které přijímají mezinárodní pravidla, podle kterých se všichni řídíme.“

„Nemůžeme jeden den spolupracovat s nějakou zemí a druhý den zjistit, že si dělá úplně, co se jí zachce,“ dodal.

Podle Marjanoviće z Hammondova tvrzení vyplývá, že Británie žádné normy neporušuje, v čemž má samozřejmě pravdu. „Rusko je klasickou velkou mocností a jako taková občas odloží ‚mezinárodní normy‘ v případech, které jsou pro ni nadměrně důležité.“

V roce 2008 tak uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie jako pomstu Gruzii za rozpoutání války a v roce 2014 pak „vojensky převzalo kontrolu nad Krymem od dezorientované ukrajinské armády“.

Celý text zde

„Británie však nic takového nikdy nedělá.“

„Mohli byste si myslet, že nevyprovokovaná britská invaze na svrchované území Iráku v roce 2003 porušila jednu či dvě normy. Nebo překreslení srbských hranic navzdory přáním Srbska z roku 2008. Nebo vojenská kampaň z roku 2011 za účelem svrhnout vládu suverénního státu Libye. Nebo pokusy, trvající od roku 2011, sestavit zástupnou rebelskou armádu na území suverénní Sýrie,“ píše Marjanović. Zde se však nejedná o porušení mezinárodních norem.

„Británie je civilizovaná země a jako taková z definice nemůže porušit ‚mezinárodní normy‘. Jen necivilizované země jako Rusko jsou schopné jejich porušení,“ píše Marjanović a dodává, že je vždy důležité ukázat prstem.

A z toho důvodu nemůže Británie spolupracovat s Ruskem. Rusko se totiž odmítá držet mezinárodních norem, které sama Británie svým jednáním stanovuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…