SPOZ je divná strana, která stojí a padá se Zemanem, píší LN

26.03.2013 7:50

Strana práv občanů - Zemanovci vznikla jako nástroj Miloše Zemana pro návrat do politiky, což se prezidentskou volbou podařilo. Podle komentáře politologa Josefa Mlejnka jr. pro Lidové noviny jde spíše o sektu, ze které Zeman sice udělal hradní stranu, ale její úspěch ve volbách není zaručen.

SPOZ je divná strana, která stojí a padá se Zemanem, píší LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do čela SPOZ byl zvolen Zdeněk Štengl. Tady mu blahopřeje Miloš Zeman

Zeman si prý může užívat malého kultu osobnosti na sjezdu SPOZ, strany sice neparlamentní, kterou ale učinil stranou hradní. "Zemanovci však od počátku připomínali spíše sektu než stranu. Sektu, do jejíž svatyně mají kromě osob ze zakladatelské skupiny přístup už jen jejich známí, popřípadě dobře prověření," píše Mlejnek.

"Je to opravdu divná strana, tihle Zemanovci. Všude u konkurence se snaží popostrčit alespoň na poslední místopředsednické místo někoho přitažlivého pro voliče, nějakého maskota či maskotku, u nich ale ve vedení zasedají spíše lidé s fyziognomií manažerů firem druhé jakosti," pokračuje politolog.

"Jistě, hlavní maskot sedí na Hradě, jeho jméno má strana v názvu, a s ním tedy stojí i padá. Bez něj by tato sestava ve volbách nezískala ani půl procenta, i kdyby do ní Miroslav Šlouf nebo Lukoil napumpovali desítky milionů," dodává.

Prezidentská strana

Do české politiky tak podle Mlejnka vstupuje nový fenomén, jímž je prezidentská strana. SPOZ měla být nástrojem Zemanova návratu do politiky, což se vítězstvím v prezidentské volbě podařilo. "Nyní ji nemůže zmačkat a zahodit. A asi ani nesmí, neboť vlivní členové sekty mu politický vzestup organizovali a platili," podotýká politolog.

V parlamentních volbách 2010 zůstala SPOZ těsně pod hranicí pro vstup do sněmovny. Mají ale Zemanovci nyní cestu k poslaneckým mandátům jistou? Ptá se Mlejnek. Řada skutečností jim prý nahrává, minimálně tři ovšem hrají proti nim.

"Jako prezident bude Miloš Zeman pod detailním drobnohledem a každá chyba se může jeho straně vymstít. Za druhé, pod drobnohledem bude i Štengl (nový předseda strany - pozn. red.). A za třetí, všichni ve SPOZ doufají, že je prostě 'božský Miloš' do parlamentu vytáhne jen vahou své osoby," vyjmenovává Mlejnek.

Politolog závěrem svého komentáře pro LN říká, že následující parlamentní volby mohou snadno ukázat, že kult osobnosti nezastoupí program a že styl "vše na Jágra, Baroše nebo Lafatu" nevede k úspěchu ani v politice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…