Samková nemá ani kapku cikánské krve, napsal Okamura

07.04.2014 13:55

Kandidátka Úsvitu přímé demokracie do Evropského parlamentu Klára Samková nemá ani kapku cikánské krve. Napsal to o ní předseda strany Tomio Okamura na svém facebookovém profilu.

Samková nemá ani kapku cikánské krve, napsal Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Okamura na svém profilu nejprve zveřejnil článek serveru Týden.cz „Romové před sto lety – Cikáni jsou pohromou venkova, psala Národní politika“. Jeden z uživatelů Facebooku se pak zeptal, proč má Úsvit Samkovou na kandidátce.

Samková nemá ani kapku cikánské krve. Má předky v Itálii

„Nerozumím. Ona přece nemá ani kapku cikánské krve. Má částečně předky v Itálii. A to, že měla jako advokátka i romské klienty, to přece neznamená, že s nimi souhlasí nebo je podporuje. Já její názory znám a žádná podpůrkyně nepřizpůsobivých občanů to není,“ vysvětlil Okamura.

Představitel Společenství Romů na Moravě Karel Holomek serveru iDnes.cz řekl, že Okamurovo vyjádření není korektní. Připomněl také Okamurův nápad, aby si Romové založili vlastní stát.

Korektní vyjádření by znělo: Klára Samková není Romka

Na serveru iDnes.cz se k Okamurovi vyjádřila i etnoložka a historička Jana Poláková, která vede Muzeum romské kultury. „Nikdo neznáme úplně přesně názory Tomio Okamury. Jako politik nemusí říkat, co si myslí, ale co uzná za vhodné. Politici by měli ctít, že označení cikán je nekorektní, mělo by se používat Rom. Neutrální odpověď by byla. Proč se mě na to ptáte, Klára Samková není Romka,“ uvedla.

Okamura se ale brání a odmítá nařčení z rasismu. „Kdybych na to nebyl tázán čtenářem, tak nemám na co odpovídat. Lidé mají právo na to, abych odpověděl pravdivě. Právě proto, že se mi intelektuálové a někteří novináři snaží podsouvat, že jsem rasista, myslím, že tím, že jsme nominovali Kláru Samkovou, jsme prokázali opak," řekl Okamura serveru iDnes.cz.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…