Schapiro pokáral Turecko a vzkázal Čechům: Váš region je důležitý. Čím dál důležitější

21.07.2016 7:12

Z neúspěšného pokusu o převrat obviňuje turecký prezident Erdogan Fethullaha Gülena, který žije v USA, a požaduje jeho vydání. Jak to ovlivňuje americko-turecké vztahy? „Máme proces pro vydávání kohokoliv, kdo je obviněn z nějakého zločinu, a budeme postupovat podle tohoto procesu. Takové jsou zákonné prostředky. V posledních 24 hodinách turecká vláda teprve poskytla dokumentaci, kterou potřebujeme, abychom ten proces mohli nastartovat,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro.

Schapiro pokáral Turecko a vzkázal Čechům: Váš region je důležitý. Čím dál důležitější
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Připouští také, že prohlášení tureckých vládních představitelů, kdy například ministr práce z puče obvinil Spojené státy, ničemu nepomáhají. „Když lidé v Turecku hovoří takovýmto jazykem, tak to není dobré, protože prezident Obama vůbec jako první lídr hovořil ve prospěch demokraticky zvolené turecké vlády, když ještě probíhal ten pokus o převrat. Nemůžeme vůbec hovořit o tom, že by s tím USA měly cokoliv společného.“

Celý text včetně audionahrávky je ZDE

„Turecko je nesmírně důležité. Je to silný partner, silná součást NATO a to se samozřejmě nezměnilo. Jejich důležitost v boji proti Islámskému státu je absolutně nezbytná a nemyslím si, že by existoval nějaký důvod, aby se to měnilo – ani po tom pokusu o převrat,“ myslí si Andrew Schapiro.

Andrew Schapiro také ujistil, že USA neztrácí zájem o region střední Evropy. „Opravdu si nemyslím, že by se něco takového mělo dít. Myslím si, že se tento region naopak stává důležitějším – nacházíte se na křižovatce mezi východem a západem, severem a jihem, spolu s vašimi sousedy. Myslím, že tento region bude do budoucna jen důležitější, rozhodně ne méně důležitý.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…