Schulz to prý má nahnuté. O jeho osudu rozhodne zítřek

06.12.2017 21:47

Vůdce německé SPD Martina Schulze čeká zítra klíčový den v jeho politické kariéře. Začíná třídenní kongres strany, v jehož úvodu se bude rozhodovat, jestli by měla strana vstoupit do koaličních jednání s CDU.

Schulz to prý má nahnuté. O jeho osudu rozhodne zítřek
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

V Německu panuje po říjnových volbách fakticky bezvládí a na obzoru je po krachu jednání CDU s FDP a Zelenými varianta pokračování koalice s SPD. Obě strany se shodují zatím pouze v tom, že si nepřejí předčasné volby. Obávají se, že by v nich mohla ještě více posílat ostrakizovaná Alternativa pro Německo, která historicky poprvé vstoupila do Bundestagu a navíc se stala třetí nejsilnější politickou silou v zemi.

Kancléřka Merkelová se zatím příliš netváří ani na případnou menšinovou vládu a pokračování koalice se tak jeví z pohledu budoucí stability jako nejreálnější varianta. Socialisté však dávali již před volbami najevo, že raději přejdou do opozice. Ten samý názor zastávali i v průběhu koaličních jednání mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými. Po jejich ukončení ze strany liberálů však nyní mění názor, ale kladou si poměrně přísné podmínky.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak uvádí server Politico, čtyřstránkový návrh požadavků obsahuje mimo jiné zrušení soukromého zdravotního pojištění, nastartování důchodové reformy pro boj s chudobou ve stáří, přísnější opatření v oblasti ochrany klimatu a také umožnění migrantům, aby si mohli do Německa přizvat své rodinné příslušníky. Zejména proti poslední podmínce se ostře vyhraňuje bavorská CSU, pro kterou je téma migrace klíčové.

Aby vůbec k jednáním došlo, musí zmiňovaný návrh schválit delegáti SPD. V opačném případě bude pokračování tzv. „velké koalice“ smeteno ze stolu a země se přiblíží buď k novým volbám, či k menšinové vládě CDU/CSU. Podle informací serveru Politico by měli představitelé obou stran jednat právě i o této záložní variantě. I když nakonec Schulz získá podporu pro započetí rozhovorů, může to pro něj znamenat Pyrrhovo vítězství.

Jak vyplývá z nedávného průzkumů, většina voličů si pokračování koalice s CDU/CSU nepřeje. Ostatně strana zaplatila za čtyři roky strávené bok po boku s kancléřkou Merkelovou vysokou daň a dosáhla druhého nejhoršího volebního výsledky ve své poválečné historii. „Pokud by navíc Schulz usiloval o potvrzení své pozice šéfa strany, zcela jistě by nemohl očekávat 100% podporu, jako tomu bylo na jaře. Delegáti SPD jsou známí tím, že za volební fiasko své vůdce tvrdě trestají.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…