Schwarzenberg: Američané, pošlete k nám vojáky co nejdřív. Ať Putin vidí

04.06.2014 8:05

Opozici, ale například také vládní lidovce údajně pohoršil výrok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že Česko nepotřebuje zvýšenou vojenskou působnost NATO na svém území. Předseda TOP 09 Schwarzenberg si naopak myslí, že by američtí vojáci měli do Česka přijít co nejdříve, abychom odpověděli Putinovi. Řekl to deníku Právo.

Schwarzenberg: Američané, pošlete k nám vojáky co nejdřív. Ať Putin vidí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Karel Schwarzenberg již minulý týden vyzval za TOP 09 vládu, ať přestane šetřit na obraně a vojákům přidá. Podle svých slov také souhlasí s posílením NATO v Evropě. Američané by podle něj mohli na české území poslat své vojáky co nejdřív. „Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ říká šéf TOP 09.

V případném sporu o základnu stojí na straně těch, kteří v tom nevidí problém. „Zažil jsem americké základny v Německu a Itálii a nikdy s nimi nebyl problém,“ uvedl pro Právo.

Premiér Sobotka včera vyjádřil nesouhlas s umístěním základen v Česku. A jasně také uvedl, že ČR nepotřebuje přítomnost amerických vojáků. Vypadá to, že se na naší politické scéně schyluje k debatě podobné té o americkém radaru v Brdech.

Předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg naopak vítá slova prezidenta Obamy, která včera zazněla v projevu ve Varšavě. „To, že Obama chce posílit v Evropě, je chvalitebný krok, ale my bychom to neměli používat jako výmluvu, proč se sami nestarat o vlastní obranu a jen pozorovat, co Američané dělají,“ uvedl včera pro Právo Schwarzenberg.

Zásadní prohlášení bez konzultace je nepřijatelné

Deník Právo uvádí, že odmítnutí posílení NATO v Evropě premiérem Sobotkou popudilo vládní lidovce. „Takové zásadní prohlášení vůči našim spojencům bez konzultace považuji za nepřijatelné a nebezpečné,“ řekl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Dodal prý, že nevidí důvod, proč by se Česko mělo bránit umístění vojsk NATO. K umístění základny USA v Česku prý uvedl, že nedělí spojence na americké a ostatní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…